Yrittäjän eliksiiri, neljä kohtaloa ja yrityksen sielu

Yrittäjän eliksiiri, neljä kohtaloa ja yrityksen sielu

Olen saanut Jari Saravuolta paljon eri näkemyksiä ja mielipiteitä asioihin, joista yleisimmin työelämään. Yhden kerran pääsin jopa tekemään hänen kotiinsa live-bloggausta. Se oli huima kokemus ja sain suurta etumatkaa siitä, että olin kuunnellut Jaria niin paljon aiemmin. Pysyin perässä ja pystyin painamaan enteriä lähetyksen lopussa. Koska tänään ei ollut blogissani tilausta muulle sisällölle, kirjoitin esille Jarin esittämiä asioita yrittäjyydestä.

Vaikka en ole itse yrittäjä, viikkoni on hyvä laittaa käyntiin muistutuksilla ja vanhoilla muistiinpanoilla. Jari on taas tullut osaksi korvakäytävääni aamulenkkinsä kautta. Sekin tähän väliin kerrottakoon, että työkuvioni vähän vaihtuivat vuoden alusta. Olen edelleenkin töissä Baronalla, mutta nyt hoidan Baronan toimialojen (asiakaspalvelu ja myynti) markkinointia.

Tee parempi tuote, jota asiakkaat osaavat ostaa.

Yrittäjän eliksiiri ja elämänpolku kulkee neljää ei vaihetta. Yrittäjyys lähtee monesti rakentumaan ensin tuotteen ympärille. Yritys saa jatkaa olemassa oloa, mikäli tuotetta on helppo ostaa, helppo myydä ja helppo toimittaa. Yhtä hyvin tuotteen kannattaa olla helposti maksettava.

Tuotteen jälkeen kuvioon astuu tiimi. Tiimiä harvoin rakennetaan ilman tuotetta, vaikka voi niinkin käydä. Tiimille rakentuu nopeasti toimintatavat, kulttuuri ja keskinäiset tavat tehdä tuotteesta parempi. Tiimiä ja tuotetta mitataan muiden silmissä maineella.

Kulttuuri on salainen sopimus siitä, miten me stressattuna toimimme, asioihin suhtaudumme tai ajattelemme.

Maine on laaja sana, joka kattaa alleen tavan ostaa ja tavan myydä. Tällöin tuotteen ja tiimin maineeksi lasketaan niin markkinointi, brändi kuin palvelu. Maine muodostuu ja kasvaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Tai pelkästään oman tiimin sisällä.

Numerot ovat tuotteen, tiimin ja maineen summa. Jari puhuu paljon numeroista ja tavasta hallita niitä. Mikäli osaa numerot, siitä hyötyy kaikki. Ensin oppii tekemään parempia tuotteita ja lopulta tiimi kehittyy ja maine kasvaa.

Kate on palkkio riskistä.

Yrittäjän neljä kohtaloa

Joltain aiemmalta Jarin pitämältä sessiolta muistan piirtäneeni nelikentän, minkä ylälaidassa olivat ”Oma työ” ja ”Toisten työ”. Vasemmassa laidassa oli ylhäällä ”Omat tuotteet” ja alhaalla ”Toisten tuotteet”.

Tämän nelikentän avulla kuvattiin yrittäjän neljä kohtaloa, joka alkaa yleensä siitä, että on oma työ ja omat tuotteet. Silloin puhutaan orjasta. Mikäli yrittäjä pääsee tekemään omaa työtä, mutta toisten tuotteilla, hänestä tulee kauppias.

Jos taas yrittäjä tekee toisten työtä, mutta omilla tuotteilla, hänestä on kehkeytynyt nero. Viimeisimpänä ja monen yrittäjän tavoitteena on päästä kuolemattomaksi yrittäjäksi. Silloin tehdään toisten työtä toisten tuotteilla.

Yrityksen sielu

Pääsääntöisesti rakentava, toiveikas ja optimistinen ajattelu on parempi kuin ajatella synkästi kaikista asioista. Kuitenkaan kirjat ja neuvot eivät käy puolestasi asiakaskäynneillä, mutta ne kannustavat sinua kohti suurempaa unelmaa – kuten vaikka yhteistyöhön toisten kanssa.

Yrittämisessä on olemassa lainalaisuuksia, jotka auttavat meitä rakentavissa ratkaisuissa.

Monilla yrittäjillä on ammattitaitoa, mutta heiltä puuttuu metodiikkaa. Asiakas kyllä saa sen mistä maksaa, mutta yritykselle ei jää siitä katetta, koska yritykseltä puuttuu voittavat metodit eli voittavat käytännöt. Nämä ovat toistuvia toimintamalleja, joiden vaikuttavuus kääntää todennäköisyydet yrittäjän puolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Luottamus on kykyä uskoa toisen hyvään tahtoon

Luottamus on kykyä uskoa toisen hyvään tahtoon