Voiko kirjoittamiseen erikoistua?

Voiko kirjoittamiseen erikoistua?

Opiskeluaikojen jälkeen laitoin omat osaamisalueet vaakakuppiin ja puntaroin mikä niistä olisi yksi ylitse muiden? Esiin nousi kerta toisen perään kirjoittaminen. Olisinko hyvä kirjoittaja? Aivan heti en uskonut kuitenkaan elättäväni sillä itseäni, vaikka osasin kyllä kirjoittaa. Ainakin omasta mielestäni. Tänään haluan pohtia asiaa laajemmasta mittakaavasta – voisinko erikoistua täysin kirjoittamiseen?

Kolme vuotta koulusta valmistumisen jälkeen voin huomata elättäneeni itseni ja perheeni kirjoittamisella. Syksyllä 2016 sain Baronalta mahdollisuuden päästä tekemään markkinoinnin sisältöjä ja heti alusta alkaen sisällöntuotanto ja kirjoittaminen nousivat omiksi tehtäviksi. Tein henkisen päätöksen sanoa kyllä kaikkiin kirjoittamiseen liittyviin projekteihin ja nyt yli sata tekstiä kirjoittaneena olen ehkä ansainnut paikkani siellä.

Minut tunnetaan nykyään Baronalla kirjoittamisestani ja useimmiten kontaktipyynnöt koskevat kirjoittamista. Voisitko käydä kirjoittamassa tällaisen tai tuollaisen jutun ja minähän voin.?

Ajattelen sisällöntuotantoa hyvin vahvasti kirjoittamisen kautta, vaikka siihen kuuluukin monta muutakin palaa. Olen itse #textrovertti ja kiinnitän katseeni ensimmäisenä kirjoittamiseen. Lukijana en ole kieliopin kyttääjä vaan poimin teksteistä mielummin syvää asiasisältöä tai vaikka hauskoja sanontoja. Kieliopillisesti en myöskään ole maailmanluokan kirjoittaja vaan esimerkiksi Baronalla olen saanut apua oikolukuun kollegoiltani.

Mitä on hyvä sisältö?

Hyvän sisällön määritteleminen on hirveän hankalaa. Sisältö voi olla hyvä kirjoittajalleen tai omistajalleen, mutta välttämättä viraalia siitä ei tule. Ennen ”juttukeikalle” menemistä kirjoittajana minulle on muodostunut joku tuntuma sisällön laadusta. Mittaan sisältöä hyvin paljon markkinoinnin mittarein ja jossain määrin näyttökerrat kulkevat käsi kädessä hyvän sisällön kanssa. Tai ainakin näiden perusteella muodostan kuvaa hyvästä sisällöstä.

Klikkiotsikoitakin on pakko miettiä ja esimerkiksi somejakokuvilla on järkyttävän iso rooli. Jollain tavalla tekstin on pysäytettävä peukalo somefeedeissä.

Olen onnistunut oman livebloggaukseni kautta tekemään paljon hyviä sisältöjä. Silloin kyseessä on ollut jokin tapahtuma tai tilaisuus, minkä perusteella olen tekstini kirjoittanut. Asia koskettaa monia, yleensä ainakin tilaisuuteen osallistujia ja samalla se kiinnostaa tilaisuudessa esiintyneitä. Livebloggauksissa on aina mahdollista saavuttaa tiettyä viraaliutta ainakin Suomen arkisen työelämän keskuudessa. Ihmiset ovat hyvällä päällä tilaisuuden jälkeen ja jakavat mieluiten hyvää energiaa myös omassa somessaan!

Mitä muuta hyvään sisältöön tulee, minulle se on napakkuutta, spontaaniutta ja ajankohtaisuutta. Samalla voidaan esittää jatko-kysymys; hyvä sisältö – missä? Yhtenä kirjoittamisen lähtökohtana ajattelen oman tai lukijan ymmärryksen lisäämistä jossakin tietyssä aiheessa tai asiassa. Juttukeikalta lähtiessä pyrin jalostamaan esiin nousseet asiat kirjoitettuun muotoon ja muodostamaan siitä kokonaiskuvan. Kirjoittaminen on perehtymistä ja paneutumista. Ja ääneen ajattelua.

Sisältöä elämään – kirjoitettu teksti tuo sekavaan arkeen loogisuutta

Kirjoittamiselle on aina ollut tilausta. Kysyessäni koodarilta kotisivujen julkaisusta, hän saattaa sanoa, että ei siihen kauan mene, mutta vain sisällöt uupuvat. Kuullessani näitä lauseita tarpeeksi pitkään, sain vahvistusta kirjoittamisen tarpeellisuudelle. Kuka olisikaan se, joka tekisi aina vain näitä sisältöjä, joita uupuu? Työelämässä tarvitaan jatkuvasti eri sisältöjä ja jokaisen tekstin on joku kirjoittanut.
Miettiessäni parhaita oppimisen kokemuksia kirjoittamiseen liittyen, rohkeus nousee niistä ensimmäisenä esiin. Olen oppinut tuomaan näytille omat tekstini ja uskaltanut jakaa niitä eteenpäin. Tämä on vaatinut paljon henkistä kasvua, sillä usein tekstit joutuvat myös arvostelun kohteeksi. Tämä ei ole kuitenkaan pelkästään negatiivistä vaan esimerkiksi omassa työssäni kollegat ja asiakkaat jalostavat aina tekstejäni paremmiksi. Kirjoittaminen ei ole vain minun näkökulma vaan ääneen pääsevät muutkin.
Toisena oppimiskokemuksena olen kokenut vahvasti kirjoittamiseen liittyvän ajatuksenjuoksun. Järjestelen kirjoittamalla tosi paljon omia (ja toisten) ajatuksia ja pyrin saamaan eri kokonaisuuksista loogisia – ikäänkuin ylhäältä alaspäin meneviä luettavia artikkeleita. On hauska huomata esimerkiksi sisältöjä tehdessä, että tosiasiassa loogisen tekstin takana on todella poukkoilevaa puhetta ja käyttäytymistä. Me ihmiset emme ole niin loogisia tai suoria kuten tekstimme.

Noh, kerro kirjoittaja voiko kirjoittamiseen erikoistua?

Jutellessani eilen Baronan uuden CMO:n Aarne Töllisen kanssa erikoistumisesta, kuten vaikkapa kirjoittajaksi ryhtymisestä, nykyisessä työelämässä on kahdenlaisia urapolkuja. Yksilö voi halutessaan jatkaa matkaansa ”normaalin kaavan kautta” eli tehdä asiat hyvin ja edetä napsu kerrallaan kohden hierarkian yläpäätä, vastuun aina lisääntyessä ja kokemuksen karttuessa. Toisena vaihtoehtona on panostaa omaan osaamiseen ja erikoistumiseen ja rakentaa uraa sitä kautta. Kirjoittaja rakentaa uran spesiaaliosaamisensa varaan.
Sanoin eilisissä keskusteluissa Aarnellekin, että minulla on yksi toive erikoistua, vaikkakin tunnistan itsessäni ”generalistin” oireita. Haluisin kuitenkin kehittyä paremmaksi kirjoittajaksi ja oppia siitä aina vain enemmän. Tällä hetkellä se on yksi suurimpia vahvuuksia ja minulla alkaa olemaan ainakin Baronan sisällä riittävä tunnettavuus. Lähes joka viikko minulla on jokin Baronalle tai asiakkaalle tehtävä sisältö.
Periaatteessa tiedän erikoistumiseen vaadittavat polut ja tien, ja ainakin yhdestä asiasta voin tänäänkin huolehtia. Jatkan samalla kaavalla eli koitan pysyä mahdollisimman paljon kiinni sisällöntuotannossa. Toinen suuri kulma on oman kieliopin ja kirjoitustaidon kehittäminen, johon minun olisi syytä varata enemmän aikaa. Kolmantena näkisin jossain määrin oman osaamiseni brändäyksen, joka voisi tarkoittaa yksilöllisiä hinnoitteluja tai konseptointia niistä kirjoittamisen osa-alueista, joita minulta voisi halutessaan ostaa.
Mitä sinä tämän tekstin lukija suosittelisit minulle, että minusta tulisi parempi kirjoittaja? Haluatko heittää vinkin miten pääsen tavoitteeseeni? Miksi oikeastaan sinä olet Suomen paras copywriter tai liveblogaaja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Bravedo Sales Day 10.9.2019 @ Koskenranta

Bravedo Sales Day 10.9.2019 @ Koskenranta