Vastaa näihin kysymyksiin markkinointi

Vastaa näihin kysymyksiin markkinointi

LinkedInissä Dave Gerhardt laittoi haasteen, jossa hän pyysi markkinoijia vastaamaan muutamaan helppoon kysymykseen. Kuten tiedämme, markkinointi saisi olla myös helppoa ja selkeää, joten uskon tehtävän selkeyttäneen myös omia puheitani ja tekemisiäni.

Mikä on roolisi? 

Toimin markkinointipäällikkönä Perustavalla. Olen ollut tässä tehtävässä huhtikuusta 2020 alkaen.

Mitä yrityksesi tekee? 

Olen usein sanonut, että Perustavalta saat kaiken mitä rakennusammattilaisena tai kuluttajana tarvitset rakennettavan talon tai rakennuksen alle; maaperätutkimus, suunnittelu, maanrakennus, paalutus, perustukset ja betonielementit. Paikallavalettavat betoniperustukset ovat Perustavan ydinosaamista ja tämän rinnalle on syntynyt Perustava Elementin ja Perustava Infran kaltaisia palveluita.

Mikä on yrityksen markkinointistrategia? 

Rakennusala on kysyntävetoista, joten tärkein tehtävä on pystyä tavoittamaan meidän kolme tärkeintä kohderyhmää eli yksityiset rakentajat, talotoimittajat ja rakennusliikkeet. Nämä kolme eri kohderyhmää liikkuvat eri kanavissa, eri aihepiireissä ja eri osaamisella, mutta markkinoinnin tehtävänä on tavoittaa jokainen kohderyhmä oikea-aikaisesti ja heille suunnatulla sisällöllä. Markkinointi haluaa olla luomassa Perustavan yhtenäistä asiakaskokemusta, joka huipentuu lopulta suunnittelun, myynnin ja asennuksen kautta tontille tehtyyn lopputulokseen, kuten vaikkapa sokkeliin.

Mikä on markkinoinnin ja myynnin välinen vaihto?

Markkinointi hoitaa asiakaspolun alkupään ja saattaa asiakkaan myynnin kautta tuotantoon. Markkinointimme ei vielä tänä päivänä pysty tarjoamaan aivan kaikkea asiakasmäärää, mitä myyjä omiin tavoitteisiin tarvitsee, mutta kasvusuunta ja kehitys ovat oikeansuuntaiset. Tarjouspyynnöt vaihtavat omistajaa myynnin CRM:ssä ja sen myötä asiakas pääsee sekä paikalliseen yksikköön että paikallisen asiantuntijan autettavaksi. Myynti ottaa siinä vaiheessa asiakkaasta kopin, kun taas markkinointi keskittyy hoitamaan myyntiprosessin alkupäässä olevia asiakkaita.

Mitkä ovat markkinointikanavat, joita käytät tänään?

Meille ylivoimaisesti tärkein kanava on Perustavan kotisivut. Sen jälkeen tulevat muut hakukonesivustot tai rakennusalan mediat, mistä asiakkaat etsivät tietoa. Tämän lisäksi pyrimme miettimään myös fyysiset kanavat ja keinot, kuten toimistot, esitteet, messut ja kyltit. Niilläkin on rakennusalalla vielä arvoa. Tämän lisäksi markkinointi hyödyntää sosiaalista mediaa ja sieltä pääosin kanavia Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ja Youtube.

Mistä mittareista raportoit?

Seuraan paljon kuluvan kuukauden myyntiä ja tuotettua kysyntää. Kysyntä, kuten tarjouspyynnöt tai yhteydenotot auttavat suoraan hahmottamaan markkinoinnin aikaansaannokset. Kun näitä peilataan myyntituloksiin, saamme tietoa onko tavoitettu kohderyhmä oikeanlaista ja sopivatko he tuotestrategiaamme. Samoin seuraamme mihin kanaviin tai toimiin meidän kannattaa panostuksia laittaa jatkossa.

Kuinka monta ihmistä on tiimissäsi?

Tällä hetkellä teemme työtä Antti Korven kanssa kahdestaan. Meidän lisäksi ympärillämme on kumppaniverkosto, joista kukin on erikoistunut tekemään eri markkinoinnin osa-alueita, kuten sisällöntuotantoa, maksettua mainontaa, graafista puolta, videoita jne. Jos minä olen SEO, Antti on SEM.

Kenelle raportoit tekemiäsi?

Myynti antaa päivittäin viestiä ja palautetta markkinoinnin tekemisistä ja vuorovaikutus on intensiivistä. Työmme on Perustavan yksiköiden auttamista, jolloin vastaan työstäni toki yksikönpäälliköille, mutta suoraan liiketoimintajohtajalle ja toimitusjohtajalle. Tämän lisäksi markkinoinnin ohjausryhmäämme kuuluu myös henkilöstöpäällikkö.

Mitä säännöllisiä “rytmejä” sinulla on markkinoinnin johtajana?

Joka aamu katson myynnin CRM:stä illan aikana tulleet tarjouspyynnöt ja laitan ne eteenpäin. Sen jälkeen piipahdan sosiaalisessa mediassa, jossa katson aamun tapahtumat. Rakennusalalla aamuisin tuppaa tapahtumaan. Sen jälkeen tarkastan käynnissä olevat rekrytoinnit ja mietin niihin tarvittavia toimenpiteitä.

Rytmeihin kuuluvat myös eri asioiden nopeat tsekkaukset, joita huomaan tekeväni joka päivä; miten mainonta rullaa, toimivatko kotisivut, onko analytiikka kehittynyt, mitkä ovat kuukauden lukemat kysyntä vs. myynti. Sen jälkeen katson paperista kalenteriani ja sieltä päivän kolme muuta tärkeintä tehtävää.

Mikä on markkinointibudjettisi?

Markkinoinnin palkat mukaan laskettuna budjetti on tällä hetkellä noin 1% liikevaihdosta. Se on mielestäni hyvinkin riittävä, eikä tekemiseni ole kertaakaan jäänyt siitä kiinni. Haluan tehdä työtä tehokkaasti ja Perustavan arki edellä.

Onko sinulla markkinointitavoitteita? Mitä ne ovat?

Asiakaskokemuksen näkökulmasta rakennusalalla ja Perustavalla sisäisesti on varmasti vielä paljon petrattavaa. Vaikka jokainen hanke onkin asiakkaan ”räätälöimä”, meilläkin on paljon asioita, tuotteita ja palveluita, joita voisi viedä esimerkiksi suoraan nettiin ostettavaksi. Tämän lisäksi haluan rakentaa Perustavaa kuin skedetiimiä, jossa jokaisella on oma paikkansa omana itsenä ja jokainen kokee oman työpaikan miellekkääksi ja sellaiseksi, että siitä kehtaa kaverille kertoa. 

Mitkä ovat suurimmat markkinointihaasteesi?

Tämä liittyy varmasti siihen, että meidän kolmen kohderyhmän kanssa, eniten haasteita tuottaa puhtaasti rakennustekninen osaaminen. Asiakkaan lähestymiset tai kysymykset saattavat olla sellaisia, että joudun paljon turvautumaan Perustavan sisäiseen apuun niiden kanssa. Sama haaste liittyy myös siihen, että kun tuotamme sisältöä, haluamme sen olevan aidosti asiantuntevaa ja rakentajaa auttavaa.

Toinen haaste on sellainen, että olemme käsityövaltainen yritys, ihmiset eivät aina pysy tekniikan sisällä. On toki huomattava, että Perustava on varmasti edelläkävijä monessakin suhteessa digitalisaation ja järjestelmien suhteen, mutta silti teknologian päivittäinen hyödyntäminen asettaa haasteensa myös markkinoinnille.

Työskenteletkö kumppaneiden kanssa? Jos niin, kenen?

Käytämme paljon freelancereita ja pienyrittäjiä, koska koemme, että heiltä saa suoraan henkilökohtaisen avun ja he eivät pelkää hypätä betonin sekaan. Tämä tarkoittaa puhtaasti sitä, että he liittyvät osaksi meitä tekemään eivätkä tyydy vain kertomaan miten kannattaisi tehdä. Arvostamme paljon fyysistä lopputulosta ja niiden kautta kumppanit pystyvät parhaiten tuottamaan lisäarvoa.

Mitä työkaluja käytät?

Käytän yllättävän vähän työkaluja. Tai ainakin omasta mielestäni. Tykkään jotenkin paljon manuaalisesti tehdä eri juttuja ja jokin pelko tai hallinnan tunteen menettäminen rajoittaa monesti kaikkea automatisointia. Toki kaikki sivustot, mitä käytän, ovat itsessään työkaluja. Jos joku pääsisi näkemään minun Google Chromen suosikit niin siitä näkisi pitkän listan eri työkaluja mitä käytän. Edelleenkin kuitenkin omat kotisivut ja myynnin CRM ovat varmasti ne kaikkein tärkeimmät työkalut. Perustavan omaa toiminnanohjausjärjestelmää unohtamatta!

Jos sinulla olisi yksi toive ja voisit ratkaista minkä tahansa markkinointiongelman, mikä se olisi?

Tekoäly, joka auttaa pitämään markkinoinnin yksinkertaisena. Markkinointi on lopulta hyvin simppeliä ja sitä toivon, että pystyisin jatkossakin pitämään sen sellaisena. Jos ei muuten niin ainakin omassa päässäni.

Kuinka selität perheellesi, mitä teet?

Isä tekee työkseen markkinointia, päivittää kotisivuja ja käyttää sosiaalista mediaa.

Lisätietoja:

http://www.perustava.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Miesten Superpesis: Pelaaja näin etenet somessa neljä pesänväliä

Miesten Superpesis: Pelaaja näin etenet somessa neljä pesänväliä