Somevalmennus: Board Professionals Finland & Sani Leino

Somevalmennus: Board Professionals Finland & Sani Leino

Board Professionals Finland verkosto edistää hallitustyöskentelyn
ja ylimmän johdon monimuotoisuutta ja osallistamista Suomessa. Verkosto järjesti taiteiden yön iltana Pasilan Holiday Innissä ylimmän yritysjohdon tarpeisiin suunnatun somevalmennuksen. Somevalmennus auttoi kaikkia laittamaan ensin omat profiilit kuntoon ja sitten aloittamaan systemaattisen sisällöntuotannon. Kouluttajana tässä toimi Sani Leino, joka kuuluu kiistatta Suomen johtaviin Social selling-kouluttajiin.

 

Tilaisuuden järjestäjien puolelta BPF ry:n hallituksen jäsenet Berit Virtanen-Thewlis, Kati Lanu ja Riitta Salenius-Mela toivottivat 40-päisen osallistujakunnan tervetulleeksi Sanin somevalmennuksen ensimmäiseen osaan. Järjestäjät muistuttivat verkoston muista koulutuksista, joita syksyn aikana pidettäisiin.

Tie mielipidejohtajaksi

Illan päätähti Sani Leino aloitti somevalmennuksen kertomalla hieman itsestään. Hän halusi auttaa kotimaisia ja globaaleja yrityksiä viestinnässä, sosiaalisessa mediassa ja myynnissä. Itse somevalmennuksen annista ja ohjelmasta Sani kertasi kolme tärkeintä teesiä, joita hän ja kuulijat illalta toivoivat;

 1. Summaus siitä, miksi sosiaalinen media on tärkeää
 2. Terveiset kollegoilta ja johtajilta, jotka ovat jo aktiivisessa viestinnässä mukana
 3. Käytännön harjoittelu ja omien profiilien läpi käyminen

Näiden teesien lisäksi Sani kysyi yleisöltä sitä, mitä muuta he halusivat illan aikana käsitellä? Taululle kirjoitettiin yleisön odotuksia somevalmennuksen annista. Esiin nousi sanoja ja lauseita kuten trollit/häiriköt, LinkedIn rekrytoinnin mahdollisuudet, somekriisit, miten postata oikein, videoiden rooli ja eri roolien sovittaminen.

Tänään selvitämme asiantuntijabrändin rakennuspalikat ja tuunaamme profiilit All-star-kuntoon. Tämä ilta on maailman tehokkain verkostoitumishetki! Älkää ruvetko aristelemaan LinkedIn-kutsuissa.

 • Avaa LinkedIn mobiiliappi
 • Paina ikonia ”My network”
 • Paina nappia ”Find nearby”

Somevalmennus – Miksi olemme täällä?

Sani kertasi vielä osallistumisen ja valmennuksen syitä. Ihmisellä ei, ei edes hallitustyössä olevalle, tule koskaan tule olemaan aikaa itselleen, jos ei siihen itse vaikuta ja aikaa varaa. Hallitustyö itsessään vei jo aikaa. LinkedIn-profiilin kuntoon laittaminen olikin yksi sellainen hetki, johon piti itse varata myös aikaa. Kaiken keskiössä silloin oli ihminen. Ei titteli.

Sani heitti tämän vuoksi ilmaan kysymyksen ”Jos kasvokuvan vaihtaisi, voisiko tilalle laittaa kenen tahansa?”. Ennakkoon hän oli ottanut selvää valmennukseen osallistuneista sen, että keskiarvollisesti kaikilla oli yli 500 kontaktia LinkedInissä omassa ammatillisessa verkostossaan. Profiilit näyttivät ammattimaiselta, mutta eivät ko-vin-kaan persoonalliselta.

Te haaskaatte omaa tietotaitoanne olemalla hiljaa. Miten sen saisi ulos tänne digitaaliseen  ympäristöön? Tulisiko kuvan dinosauruksen tilalle sinä?

Testataan talentit

Toisena käytännön harjoituksena mitattiin ja tarkasteltiin omaa LinkedIn Social Selling Indexiä. Korkeimman tuloksen saaja saisi palkinnoksi Sanin ja kumppaneiden kirjoittaman kirjan ”Viiden tähden asiakaskokemus”. Index siis mittaa verkoston vahvuutta, tapaa etsiä LinkedInissä kiinnostavia kohderyhmiä tai aiheita, yhteydenpitoa verkostoon sekä omaa sisällöntuotantoa. Hävisin tiukan kilpailun eräälle osallistujalle jolla oli SSI-luku 78%. Onnittelut voittajalle!

 

6 syytä miksi ottaa some tosissaan juuri nyt

Näin asiakaskokemuksen aikana, ja samalla digitaalisten työkalujen nostaessa entistä enemmän päätä, asiakasodotukset nousevat. Eri yritysten myyjillä ja edustajilla on mahdollisuus vastata nouseviin asiakasodotuksiin omalla ajatusjohtajuudellaan sosiaalisessa mediassa.

Yksittäisen ihmisen kannalta, somen tekniset muutokset algoritmissä tukevat aina yksilöä. Jos jotakuta LinkedInin ”facebookkimaisuus” ärsytti, hän pystyi itse vaikuttamaan nähtyyn sisältöön. Kohdennusmahdollisuudet somessa ovat huikeat, sillä kenellä tahansa on mahdollisuutta keskustella kenen kanssa tahansa. Tällöin tavallinen pulliainen pääsee oppimaan alan parhailta osaajilta ja ajatusjohtajilta.

Some on samalla oiva tapa näyttää avoimesti organisaatioiden yrityskulttuurin ja arvot.

  

Sani kehoittikin yleisöä ottamaan itselleen ajatusjohtajuutta, sillä se vaikutti hänen mukaansa ainakin kolmeen asiaan,

 • Työntekijöiden sitoutavuuteen
 • Työnantajamielikuvaan
 • Yrityksen arvoihin

Enää jäi jäljelle kysymys, haluatko tulla tunnetuksi ajatusjohtajana vai sähköpostijohtajana?

Terveiset hallitustyön kollegoilta eli ajatusjohtajilta

”The future of communicating with customers rests in engaging with them through every possible channel: phone, e-mail, chat, web and social networks. Customers are discussing a company’s producsts and brand in real time.”
Marc Benioff, Salesfore

Sani kertoi yleisölle esimerkkejä hyvistä suomalaisista ajatusjohtajista, joiden tekemisiä kannatti yleisön seurata. Moni niistä oli valinnut itselleen mieluisan kanavan, jossa vaikutti. Toisille se oli Twitter, toisille LinkedIn.

Kotimaisia esimerkkejä olivat Sanin mukaan Tommi Tervanen Kotipizzalta, Mika Ihamuotila Marimekolta, Jukka Holm Vismalta ja Kaisa Lipponen Pauligilta. Taululle heijastui myös tunnetun yritysjohtajan ja aktiivisen twitteristin Reijo Karhisen esittämä lause; Jos et ole sosiaalisissa kanavissa aidosti mukana, miten voit ymmärtää sitä, mihin maailma on menossa.

LinkedIn is the most used social platform among executives

Yritysjohtajien sosiaalisten medioiden käyttöä tutkiessa, LinkedIn oli käytetyin ammatillinen kanava. Suomalaisia siellä on tällä hetkellä 1,3 miljoonaa ja samalla LinkedIn oli +35v ihmisten suosituin ja kasvavin kanava. Kaikki lähti kuitenkin siitä, että valmennukseen osallistuneet laittoivat ensin oman profiilinsa kuntoon.

Törmääkö verkostosi ja asiakkaasi harmaaseen hiippariin, tähän mystiseen LinkedIn haamuun?

Mitä tehdä heti nyt LinkedInin asetuksissa?
 1. Edit your public profile” ja sieltä profiilikuva julkiseksi (Huom. asetukset vaihtuvat aina kun vaihdat profiilikuvaa) ja samalla oma domain muotoon /etunimisukunimi.
 2. ”Who can you see your email address” ja sitten asetus muotoon ”No” datan exportaukseen. Pistä myös toinen email kuin pelkkä yrityksen sähköposti, koska jos jotain tapahtuu, et menetä tiliäsi. Laita mieluiten myös henkilökohtainen sähköpostiosoite.
 3. ”Profile visibility off LinkedIn” ja jos et halua synkronoida Microsoftien eri integraatioihin niin ”No” tai ”Yes”.
 4. ”Profile viewing options” ja jos haluat katsoa anonyymisti muita profiileja, ruksi vaikka kohta ”Private mode”. Pidä silti vierailusi avoimena, jos ei muuta syytä ole. Käytä mielummin kertakäyttöisenä anonyymia tilaa.
 5. ”Manage active status” ja voit säädellä omaa läsnäolosi näkyvyyttä.
 6. ”How LinkedIn uses your data” ja sieltä voit ladata oman datan. Kun lähdet lataamaan omaa dataa, lataa ainakin omat kontaktit ja tuodut kontaktit. Ja onneksi, tämä lataaminen kysyy salasanaa!

  Sitten sinulla on exelissä oma kontaktilista!

   

Tauon jälkeen jatkoimme oman profiilin tuunauksella. Somevalmennus korosti halua näyttää kollegoille, että meillä oli pulssi verkossa! Omasta profiilista löytyi ”Dashboard”, joka näytti oman profiilin tehokkuuden. Kuinka moni on käynyt profiilissasi, kuinka moni on nähnyt sisältöjäsi tai miten sinua on etsitty LinkedIn työnhaussa?

Esimerkiksi työnhaussa All Star-profiili auttaa 27 kertaa enemmän löydettävyydessä kuin esimerkiksi huonompi profiili. Käy katsomassa omasta profiilista hakuanalytiikkaa, ja sieltä millaiset tittelit sinua hakevat ja millaisilla hakusanoilla sinua on haettu?

Tee LinkedIn avainsanoista avainsanapilvi

 1. Lataa profiilista oma profiili pdf:ksi -> More… -> Save to PDF
 2. Kirjoita Googleen ”Tag crowd
 3. Avaa profiilisi PDF ja kopioi tekstit
 4. Liitä teksti TagCrowd ohjelmaan ja paina ”Visualize”

Somevalmennus auttoi minuakin muodostamaan oman avainsanapilven. Jos tämä kuva miellyttää minua oman osaamiseni, löydettävyyteni ja ammattitaidon puolesta, asia on ok. Jos taas haluan muuttaa tai päivittää omia sanoja, sitten on syytä palata takaisin profiiliin ja sen päivitykseen.

LinkedIn profiilin peruselementit

 • Kansikuva (Arvot, Ajatukset jne. = jotain persoonallista, käytä kuvapankkeja)
 • Kasvokuva
 • Kuvaus (Headline – Ei vain titteli, emojit mukaan)
 • Hissipuhe + toimintakehote (Tiivis summaus mitä teet, mihin uskot tai missä autat)
 • Multimedia + linkit

  ”Muista laittaa myös postiosoite eli ZIP code. Summary on tärkein. Tee se huolella.”

Mikä on sitten tärkeintä?

Hikisen profiilien tuunauksien jälkeen puhuttiin vielä siitä, mitä eroa on henkilöbrändillä ja asiantuntijabrändillä. Somevalmennus halusi kiteyttää, mikä oli se ERO? Miksi nuoremmille henkilöbrändin rakentaminen on helpompaa ja miksi ehkä vanhemmat edustavat asiantuntijabrändiä? Miten tämä näkyi hallitustyössä?

Henkilöbrändi
 • Arjen dokumentointi
 • Arvojen alleviivaus
 • Persoonan valottaminen
 • Ajatusten jakaminen
Asiantuntijabrändi
 • Kompetenssin näyttäminen
 • Osaamisen alleviivaus
 • Työnäytteiden promootio
 • Asiantuntijasisällön tuotanto

Mutta kun….Koko homma meinaa aina tyssätä itsesensuuriin.

Sanin mukaan tämä oli juurisyy, miksi paraskaan hallitusammattilainen ei tule olemaan somessa ajatusjohtaja ellei hän itse niin päätä. Ammattiylpeys ja pelko mokaamisesta pitää mestaritkin mykkänä ja tuo #sisältömörkö’n esiin. Somevalmennus voisi kuitenkin antaa uskallusta toimia sosiaalisen median ”jännittävässä” maailmassa.

Kiitos Sani koulutuksesta ja Board Professionals kutsusta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Blogcast - Jakso #7: PattU ja pesäpallo

Blogcast - Jakso #7: PattU ja pesäpallo