Somemanagerin työkalupakki

Somemanagerin työkalupakki

Valtakunnallinen CMADFI-tapahtuma pidettiin tänään. Tapahtuma on suunnattu nettiyhteisöistä kiinnostuneille ja työkseen somea tekeville. Aiheenani oli somemanagerin työkalupakki eli kuinka hoidan oman työni. Langoilla oli 350 somesta kiinnostunutta kuulijaa.

 

CMADFI: Somemanagerin mietintämyssy

#Cmadfi-esitykseni ensimmäisessä osassa pyysin kuulijoita miettimään omista lähtökohdista miksi kutakin somea tehdään. Sen jälkeen jokaisen oli mietittävä mikä rooli somella oli kokonaisuudessa osana yrityksen, yhteisön tai seuran viestintää ja markkinointia?

Perustavalla some saa olla ”vapaalintu”, sillä SEO+kotisivut hoitavat arkisen liikenteen ja ajattavat ihmiset jättämään tarjouspyynnöt. Sekä somessa että kotisivuilla liikenne jakautuu maksettuun ja orgaaniseen puoleen, mutta cmadfi-esityksessä keskityin puhumaan orgaanisen somen tekemisestä ja merkityksestä.

Perustavalla some on pyhitetty työntekijäkokemukselle sekä yleiselle tiedottamiselle.

Perustavan somen rooli
 • Omat työntekijät kunniaan
 • Arjen tuomista esiin
 • Asiakkaiden kanssa vuoropuhelua
 • Virallista viestintää
 • Nopeaa reagointia

CMADFI – yleisö sai kuulla Perustavan somen olevan sen näköistä kuin suurimman osan perustavalaisen arkikin on eli harmaata hauskaa. Sokkelin tekeminen työmaalla säällä kuin säällä on kaikkea muuta kuin ”fiiniä”, joten se mahdollistaa Perustavan somelle omanlaisen lähestymistavan. Sisältömme on sopivasti visuaalista ja tuo ihmisiä esiin, mutta tarkoituksella myös rosoista ja karuakin.

Työkalujen käyttö sometekemisessä

Tiesin monen CMADFI kuulijakunnasta käyttävän erilaisia työkaluja somejulkaisuihin ja analysointiin. Kerroin kuitenkin olevani sikäli ”vastarannankiiski”, että käsittelin somea ja eri kanavia kutakin alustaa käyttäen. Ehkä suurin yksittäinen syy piilee siinä, etten koe niiden oikeasti auttavan työtä ja joka tapauksessa eri kanavat toimivat eri logiikalla. Sen vuoksi en koe työkalujen tuovan helpotusta juuri muuhun tekemiseen kuin ajastamiseen.

Työkalujen sijaan pyrin keskittymään rutiineihin. Omina ohjenuorina kerroin kuulijoille, että Perustavan sometekemisen taustalta löytyi mm.

Sairaasti eli sikana kuvia
 • Oma valokuvaaja ja loppumaton pilvikansio
 • Työkaverit lähettää kuvia ja videoita joka päivä
Jokainen postaus erikseen
 • Menee varmuudella oikein
 • Eri kanavissa eri nimimerkit jne.
Puhelin + tietokone yhteistyö
 • Miltä näyttää missäkin?
 • Voi aina postata
 • AirDrop + Facebook Messenger + IG LineBreak Caption Generator

Sometekeminen on ajattelua

Työkalujen ja ajastusten sijaan Perustavan some sai ja pystyi keskittymään nopeampaan reagointiin ja päivittäiseen tekemiseen. Omina prinsiipeinä ovat toimineet postaus päivässä ja vuorovaikutus aina mielessä. Rakennusalalla vuorovaikutus asiakkaiden kanssa korostuu ja rakentaminen oli sosiaalista puuhaa. Siksi myös Perustavan somen oli hyvä olla rakentamisessa mukana ja elää ihmisten työmailla siinä missä ihmiset itsekin.

Pitää tehdä riittävä määrä p*skaa niin se muuttuu joskus hyväksi.

Omassa esityksessäni toin julki somen nopeuden ja reagointikyvyn. Sen vuoksi moni ajastus tai suunnitelma saattaa koitua turhaksi, sillä todellisuudessa koskaan ei tiedä kenen syntymäpäivät ovat juuri tänään tai mikä on illan kuumin puheenaihe. Sen vuoksi parhaat impressiot ovat syntyneet mielummin hetkessä elämisestä kuin monia viikkoja etukäteen suunnitelluista sisällöistä. Toki sisällöille oli oma paikkansa, mutta niiden jakamisessa sinänsä harvoin on mitään viraaliksi yltävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Mitä some antaa pelaajalle?

Mitä some antaa pelaajalle?