Sherpa 10 vuotta synttäriaamiainen 31.10.2019

Sherpa 10 vuotta synttäriaamiainen 31.10.2019

Luova markkinointitoimisto Sherpa teki 10-vuotisjuhlansa kunniaksi poikkeuksellisen pelottoman ratkaisun. Sherpa tilasi omilta syntymäpäiviltä livebloggauksen täysin ulkopuoliselta kirjoittajalta eikä halunnut nähdä kirjoitusta etukäteen, vaan vasta tänään tällä blogilla.

Ingressin teksti on suoraan kopioitu, tai osin hieman muunneltu versio Sherpan kilpailijan TBWA\ Helsinki toteuttamasta etusivun mainoksesta Kauppalehdessä 22. päivä lokakuuta. Teksti sopi hyvänä alustuksena myös tämän artikkelin kohdalle sen jälkeen, kun Pauli Waroma oli pyytänyt minua ulkopuolisena liveblogaamaan Sherpa 10 vuotta -synttäriaamiaisen.

Lisää Kauppalehden mainoksen jälkilöylyistä täältä:
https://sherpa.fi/vastuunkantavat/

Markkinointitoimisto Sherpa 10 vuotta

Sherpan synttäriaamiainen aloitettiin tuoreilla ajatuksilla ja pöydän antimilla. Markkinointi tapahtumasta oli onnistunut, sillä paikalla oli saapunut mukavasti väkeä. Maittavat smoothiet ja hedelmät saivat kyytiä nälkäisten aamupalalaisten toimesta. Sherpan toimitusjohtaja ja perustajaosakas Tommi Kortesniemi toivotti pian eväiden mutustelun jälkeen kutsutilaisuuteen saapuneet synttärivieraat lämpimästi tervetulleeksi.

Kiitos paljon meidän asiakkaille ja työntekijöille. Tulee aika lämmin fiilis, kun meidän yhteistä aikaa katsoo taaksepäin.

Markkinointitoimisto Sherpan historiasta ja vietetyistä vuosista tehdyn fiilistelyvideon jälkeen lavan otti haltuun toinen pitkäaikainen sherpalainen, Sherpan hallituksen puheenjohtaja ja perustajaosakas Pauli Waroma. Paulin mukaan häntä oli pyydetty miettimään teemaa synttäriaamiaiselle ja ennen sen paljastamista, Pauli välitti vielä omat kiitoksensa Sherpan työntekijöille yhteisestä taipaleesta. Hän toivoi, että Sherpan tarina jatkuisi seuraavatkin kymmenen vuotta.

Aika monta yritystä täyttää nyt kymmenen vuotta. Sherpankin tarina alkoi siitä, kun koko maailmantalous oli uuden vaiheen edessä.

Työ vs elämä

Pauli lanseerasi aamun teemaksi tehokkaan ajankäytön työssä ja elämässä. Laajemmassa mittakaavassa haluttiin puhua kaiketi work-life balancesta. Pauli sivusi puheessaan muutamia esimerkki kirjoja, joiden kautta muut ja hän itse pääsisivät perille ajan tärkeydestä ja sen hallinnasta. Sosiaalisen median maailmassa maltti oli valttia ja kiireen keskellä pidempi perspektiivi loi meille turvaa.

Moving on is a simple thing, what it leaves behind is hard.

Paulin jälkeen ja teeman kutsuttuna alustajana toimi Filosofian Akatemian Lauri Järvilehto. Laurin esityksen otsikkona oli ”työ vs. elämä”. Hyvin omakohtaista esitystään Lauri pohjusti kertomalla olevansa ensimmäistä kertaa palkkatöissä ja työskennelleensä aina mielekkäässä työssä. Me suomalaiset emme olleet nimittäin aina tottuneet, että työ saattoikin olla mielekästä.

Minun työelämäni on kyllä aina seurannut kiinnostukseni kohteita. Sitten olen peilannut niitä maailman tarpeisiin.

Laurin mukaan työn ja elämän tasapaino oli epäreilu elämää kohtaan. Työ ei ollut irrallinen osa elämää. Työ oli valtavan hyvä tapa raamittaa kiinnostavaa tekemistä ja samalla se mahdollisti laskujen maksamiset. Jälkimmäiseen toki liittyi seuraava kysymys; kannattiko ihmisen uhrata puolet elämästään siihen, että saisi omat laskunsa maksettua? Ehkä ei.

Kutsumuskarttaan kirjoitetaan allekkain kaikki tekemiset joista tykkää. Näistä osa palvelee toisia ihmisiä, synnyttää lisäarvoa ja luo samalla työtä.

Sisäinen motivaatio

Laurin lennokas puheenvuoro soljui kohti sisäistä motivaatio, joka toimi alustana tehokkaaseen ajankäyttöön ja ylipäätänsä aikaan saamiseen. Aikanaan kun sisäinen motivaatio löydettiin 50-luvulla apinakokeiden kautta, tutkijat olivat järkytyksestä jäykkänä siitä, että apinat suorittivat tehtäviä ilman palkintoja. Löydös oli sensaatiomainen ja se haluttiin piilottaa, sillä ihmiskunta ei ollut tottunut siihen, että joku voi pelkästä omasta kiinnostuksesta tehdä asioita.

Oman ajan hallinta juontui sisäisen motivaation synnystä. Sisäisen motivaation ohjaama ihminen pystyi valitsemaan mitä tekee. Samalla hän sai toimia omana itsenään ja hänet kohdattiin sellaisena kun hän oli. Sisäiseen motivaatioon liittyvä itseohjautuvuus ja puhe siitä, olivat taas saaneet Laurin mukaan erittäin kummalliset piirteet nykyaikaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Sisäisen motivaation lisäksi Lauri puhui vielä kutsumuksesta. Kutsumuksessa oma intohimo kohtasi maailman tarpeet. Lauri täsmensi ajatusta siitä, että kutsumuspuheen ei tarvinnut olla ”amerikan hömppää” vaan omien kiinnostusten kohteiden löytämistä ja niiden käyttämistä omassa työssään. Kutsumuksessa omat kiinnostuksen kohteet kohtasivat maailman tarpeet.

Sitä mukaan kun me itse pääsemme tekemään siistejä juttuja, meillä on moraalinen velvollisuus ohjata koko yhteiskuntaa siihen suuntaan. Tekemään vaikka siistejä juttuja.

Lauri kannusti myös meitä muita tekemään kutsumuskarttoja. Esimerkkinä kartan tehokkuudesta ja lopputuloksesta Lauri kertoi sen, että omalla kymmenellä listatulla kiinnostuksen kohteella eteemme avautui yli 3,5 miljoonaa tapaa käyttää niitä. Näiden seasta siis löytyi jokaiselle se, että omat kiinnostuksen kohteet kohtasivat maailman tarpeet. Yksilön omista kiinnostuksen kohteista ja tekemisistä osasta tekemisistä sai rahaa, osasta ei, mutta mahdollisuuksia meillä oli ja saimme tehdä sitä mistä pidimme.

Tämän jälkeen työn ja elämän vastakkainasettelu haihtuu taivaan tuuliin ja jäljelle jää vain elämä.

Keskustelua kaikkein tärkeimmästä eli ajasta

Laurin puheenvuoron jälkeen synttäreiden viimeisenä ohjelmana oli paneeli. Mukana paneelissa oli äskettäin puheenvuoron pitänyt Lauri, hyvinvointi startup Filth Cornerin perustaja Nelli Såger ja Tubeconin osaperustaja ja Magnetican luova johtaja Risto Kuulasmaa. Kaikkia kolmea kiinnosti aika ja sen suhde omaan elämään.

Panelistit kertoivat omakohtaisia kokemuksia omasta ajankäytöstä sekä hetkistä, jotka olivat itselleen varattuja. Paneelin juontaja Pauli kysyi keskustelijoilta oman mielen tyhjentämisen keinoja ja kertoi omana esimerkkinään avantouinnin. Esimerkiksi Nelli oli vastikään ollut viisi tuntia pelkästään itsensä kanssa ilman ulkoisia häiriötekijöitä, ja kertoi sen olleen erittäin päräyttävä kokemus!

Panelistit puhuivat ajanhallinnasta to-do-listojen tekemisen kautta. Näiden ja kutsumuskarttojen lisäksi yksilö pystyi tekemään itselleen not-to-do-listoja, kuten Risto puheessaan totesi. Jos tiesi mitä halusi tehdä, samalla pystyi ehkä tietämään mitä ei ainakaan halunnut tehdä.

Paneelin viimeisessä vaiheessa yleisö halusi vielä kysyä keinoja kiireisen arjen ja oman pään tyhjentämiseen. Risto varasi itselleen vaikka minuutin omaa aikaa, Nelli panosti taas omaan terveyteen ja rauhoittumiseen. Yksinkertaisilla asioilla ja pienillä teoilla yksilö pystyi positiivisesti vaikuttamaan omaan arkeen ja jaksamiseen. Jokainen omalla tyylillään.

Tässä teille kiinnostava kysymys; mikä ravitsee sinut?

Lopussa Pauli nosti keskusteluun vielä sisäisen motivaation, josta olimme kuulleet kattavasti aamupäivän ohjelmien myötä. Kannattiko meidän kysyä muilta, missä olemme hyviä? Oliko oma maailmankuvamme ehkä väärässä? Mitä muut ajattelivat, mikä olisi meille parhaaksi?

Laurin mukaan näissä kyselyissä kannatti olla varovainen. Hän uskoi nimittäin yksilön olleen paras asiantuntija omissa kiinnostuksen kohteissa. Ehkä vasta ytimen löytämisen jälkeen yksilö pystyi selvittämään muiden mielipidettä asiaan. Lopulta elämässä ihminen ei ole yksilö vaan suhdelo, kuten Laurin kollega Frank Martela oli asian ynnännyt. Ehkä muut olisivat parempia auttamaan maailman tarpeiden löytämisessä, kun taas kiinnostuksen kohteet lähtivät yksilöstä itsestään.

Lopuksi

Jos markkinointitoimisto Sherpan synttäriaamiainen pitäisi ynnätä yhteen, niputtaisin sen käsitelleen hyvin pitkälti ihmisen psykologisia perustarpeita ja sisäistä motivaatiota. Kuuntelijoina janosimme vastauksia kysymykseen, kuinka pystyisimme päivittäisessä työelämässä jalostamaan omat kiinnostuksen kohteet maailman tarpeisiin ja löytämään sitä kautta niin ajallisen kuin henkisen tasapainon.

Kiinnostavimpana lausahduksena itselleni jäi mieleen Laurin esityksessä esiin noussut ihmisen neljäs mahdollinen psykologinen perustarve; hyvän tekeminen. Synttäreiltä tehty livebloggaus onkin hyvä lopettaa jälleen kerran Sherpan Kauppalehden etusivun mainokseen:

Muut eturivin luovat toimistot perustivat Sherpalle syntymäpäivälahjaksi Vastuunkantavat-ryhmän. Sherpa saa valita kerran vuodessa hyväntekeväisyyskohteen, jolle ryhmä suunnittelee kampanjan osaavien sherpojen johdolla.

->> https://sherpa.fi/vastuunkantavat/

Prisma / Minut itseni kanssa / casestudy from Sherpa on Vimeo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Voiko kirjoittamiseen erikoistua?

Voiko kirjoittamiseen erikoistua?