Saako sinulta somekoulutusta?

Saako sinulta somekoulutusta?

”Valtteri, millainen on sinun elokuu? Pääsisitkö puhumaan siitä somesta? Tai eritoten somekoulutus LinkedInistä, mistä silloin viimeksikin puhuit. Ja siitä verkostoitumisesta siellä. Sellaisella rennolla otteella, koska kuulijana on vähän spesiaalimpi porukka. Ei välttämättä niin valmiita somen maailmaan.”

Ingressin mukaisilla toimeksiannoilla saapuvat somekoulutus tilaukset. Yleensä tilaajana on ollut ehkä jokin Bravedo-konserniin kuuluva yritys tai sitten jotain kautta Baronaan liittyvä taho, kuten suoraan meidän asiakas tai oppilaitos. Vastaan näihin kyselyihin aina kiljahtaen ”sopii”, sillä luotan pystyväni puhumaan aiheesta ja haluan kehittyä paremmaksi esiintyjäksi. Somekoulutus on aina ihana asia!

Nykyisessä CV:ssäni voisi lukea ”kokemusasiantuntija”, sillä yleisesti ottaen pidettävät some-esitykseni ovat rakentuneet oman tarinan sekä hyviksi tai huonoiksi havaittujen kokemuksien ympärille. Somekoulutus reflektoi irkkauksesta alkanutta someuraani, josta puhe kääntyy työnhakijoiden saamiin hyötyihin somesta sekä sosiaalisesta myynnistä.

Esitysten runkona toimii tietty yksi sapluuna, jota tarinani noudattaa. Ennen pääpäivää, tulevasta kohderyhmästä nousee omat stereotypiat pintaan, ja siksi esitys on tärkeä speksata kohderyhmälle sopivaksi ja koittaa kumota tietyt omat olettamukset. Pikainen happotestaus ja kurkistus kohderyhmään kannattaa aina.

Millä tasolla kohderyhmä viilettää somessa? Kuka on kyseisen yhteisön henkinen johtaja? Löytyykö tälle ryhmälle esikuva, jota matkia? Mistä kannattaa ylipäätänsä somettaminen aloittaa?

Somekoulutus- esimerkki

Jos tietokoneeltani kaivaa viimeisimmän esityksen, jonka olen pitänyt, pääsemme hyvin käsiksi somekoulutuksen pääpointeista. Tässä 10 peruspointtia, jotka laittavat hyvin kuulijoiden ajatukset hyrräämään – olipa sitten kyseessä työnhakija, myyjä tai mikä tahansa ammatti. Myytävää kuitenkin riittää – vähintään itsessään:

  1. Sosiaalinen media ei ole itseisarvo. Pitää vain valita kanavat missä haluaa olla.
  2. Sosiaalinen myynti tarkoittaa minulle sitä, että ihmiset tietävät minut somen kautta, tietävät mitä minä heille voin myydä ja tietävät, että saavat minulta nopeasti vastauksen johonkin tuotteeseen tai palveluun liittyen.
  3. Monella perinteisellä alalla tai tittelillä on otettavaa sosiaalisessa mediassa ja heiltä puuttuu täysin edustajat sieltä.
  4. Harva uutinen tai sisältö lähtee leviämään, mikäli verkostossasi on koirasi lisäksi kaksi ihmistä. Jokainen saa +500 kontaktia LinkedIniin aloittamalla vaikka ensin oman kylän asukkaista, koulukavereista, entisistä koulukavereista, työkavereista ja entisistä työkavereista. Loput voi täyttää asiakkailla.
  5. Tee itsestäsi Google-testi. Mitä tapahtuu kun laitat oman nimesi Googleen? Jos haluat vaikuttaa tuloksiin, sosiaalisen median kanavat on helppo saada ensimmäisille paikoille.
  6. Aktiivisuutta on monenlaista, vaikka se yleisesti ottaen ajatellaan vain omaksi sisällöntuotannoksi. Kuuntelu ja kommentointi ovat myös aktiviisuutta. Kuin myös ajankohtainen profiili.
  7. Sosiaalinen media on ylivoimainen auttamisen kanava. Ihan sama mitä kysyt niin joku haluaa auttaa. Kysy ja auta itsekin.
  8. Monet miettivät somen tuomia tuloksia. Sanoisin, että nyt kun aloittaa niin kymmenen vuoden päästä niitä voi miettiä.
  9. Ehkä suurin somen tuoma hyöty itselleni on ollut ajan säästäminen, vaivattomuus ja paikasta riippumaton vaikuttaminen. Uskon yksityisviestin voimaan. 
  10. Voisitko sinä tuoda oman osaamisesi, myyntitaitosi ja tietämyksesi someen? Millaisia panostuksia se vaatisi sinulta? Miksi et tee sitä jo nyt? Mitä rajoitteita sinulla siihen on?

Oliko vielä muuta?

Kirsikkana kakun päällä, koen tärkeäksi toitottaa esityksissäni sanoja ”verkostoituminen” ja ”positiivinen ote”. Ensimmäisellä tarkoitan verkoston välistä voimaa, siellä tapahtuvan auttamisen määrää ja viestin leviämistä. Toisella haluan korostaa tätä hyvien fiilisten aikaa, jota elämme. Feedimme täyttyvät julkisista asiakaspalautteista, ja silloin myös yksittäisen ihmisten houkutukset sosiaalisen median väärinkäytölle lisääntyvät.

Uskon tässä tapauksessa karmaan ja pyrin välttämään kaikin keinoin julkista sosiaalisessa mediassa itkemistä, vaikka samaan aikaan tiedän sen olevan erittäin tehokas apuväline esimerkiksi minua hyödyttäviin asiakaspalautteisiin ja reklamointeihin. Kuvitellaan tilanne, jossa toimin myyjänä, mutta omien tuotteiden ja palveluiden sijaan, keskityn mollaamaan muiden asiakaskokemuksia. Ehkä vielä joku päivä tulee se päivä, että asia kääntyy itseäni vastaan? Annan ainakin jollekin varkaalle tilaisuuden omalla käytökselläni ja sitä en halua.

Sosiaalisessa mediassa asiakaspalautetta voi toki antaa, mutta se kannattaa kaiketi suunnata asianomistajille eikä yrityksen Facebookia ylläpitävälle kesätyöntekijälle.

Tämän esimerkin jälkeen olen puhunut paljon positiivisesta somepresenssistä. Työnhaussa kynnyskysymys kuuluu, haluavatko yritykset palkata somessa esiintyvää kiukuttelijaa vai olisiko heillä muutenkin jo täysi työ selvitä siellä työskentelevien kiukuttelijoiden kanssa? Uskon, että ihmiset pääosin haluavat vierelleen positiivisen ihmisen, joka mielummin rakentaa kuin kritisoi.

Somessa saattaa toisesta saada hyvin kiukkuisen kuvan, vaikka ”oikeassa elämässä”, jos sellaista ikinä nyt onkaan, kaveri on täysin mukava ihminen.

Tykkään esityksissä jättää tilaa keskustelulle ja vastaväitteille. Jokainen yleisöstä kuuluva haasto tai huuto on hyväksi, sillä puhujan lisäksi se laittaa myös kuulijat miettimään. Olen huomannut, että riittävän väljä esitys jättää mukavan tilan aidolle keskustelulle ja kysymysten vaihdolle.

Tykkään myös päättää esitykseni kertomalla, että some ei ole enää mikään uusi juttu. Jokaisella meistä on ollut jo kymmenen vuotta aikaa opetella sen käyttöä. Jos esitykseni asioista haluan yhden asian muistettavan, mielestäni se on se, että teemme päivittäin päätelmiä toistemme somepresensseistä.

Olkoon sosiaalinen mediasi sen näköistä kuin haluat toisille välittää. En ole pitkään aikaan murehtinut onko some aitoa tai ei, sillä eihän kodistammekaan näy tielle kuin pelkkä julkisivu. Ota yhteyttä niin tuumataan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *