Rekrytointiprosessi vuorikiipeilyssä

Rekrytointiprosessi vuorikiipeilyssä

Asuessani Jyväskylässä, aloin tehdä omaksi huvikseni live-bloggausta. Erään kerran olin kuuntelemassa vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonia Jyväskylän Yritystehtaan tapahtumassa. Veikka oli kertomassa tarinaa vuorikiipeilystä ja rekrytoinnista – olihan hän parhaimmillaan rekrytoinut yhden päivän aikana 217 henkilöä.

Vuorikiipeilyssä viehättää vaarallisuus. Ilman vaarallisuutta, vuorikiipeily tuskin kiinnostaisi ketään. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kiipeilemään lähdetään valmistautumatta ja henkeä uhaten. Veikan mukaan vaikkapa Himalajalla ei ollut mahdollista oppia asioita paikan päällä, vaan jo pelkästään olosuhteiden pakosta, valinnat ja valmistautumiset täytyi tehdä paljon aikaisemmin. Vuorikiipeilijän tärkein henkinen valmistautuminen liittyi taitoon osata kääntyä ympäri.

Vuorikiipeilyn FAIL FAST = Osaa kääntyä ympäri.

Rekrytointiprosessi vuorikiipeilyssä

Veikka oli pitkällä uralla tajunnut yhteistyön voiman. Välillä hän oli sortunut mieltämään itsensä kokeneeksi kiipeilijäksi, joka kyllä yksinään pääsisi tavoitteeseen. Kerta toisensa jälkeen tämä osoittautui vääräksi, sillä niin häntä kuin meitä ulkopuolisia saattoi hämätä se, että näimme kuvissa yksinään patsastelevan kiipeilijän vuoren päällä, mutta emme koskaan tiedä, montako muuta ihmistä seurueeseen kuuluu.

Tiesitkö kahden vuorikiipeilijän tarvitsevan itselleen 39 kantajaa?

Yhteistyössä ja vuorikiipeilyssäkin jokaisella on vastuu ja velvollisuus opastaa muita. Veikan mukaan vuori ei koskaan vaadi uhreja, vaan vaaralliset asiat tapahtuvat ihmisen oman hölmöilyn vuoksi. Tavoitteeseen pääseminen, turvallisesti, vaatii sen, että jokainen on miettinyt jo ennakkoon, kuinka tärkeää ”tämä touhu” oli.

Vuorikiipeilijän henkilöbrändi

Veikka otti puheessaan kantaa omaan henkilöbrändiinsä, joka oli ainoa mahdollisuus rahoittaa oma vuorikiipeily (70 000 euroa vuosi). Yhteistyö sponsoreiden ja yritysten kanssa perustui aitoon dialogiin ja toisille ihmisille annettuihin kokemuksiin. Veikka oli tunnistanut, että yritysten alkuperäinen tehtävä ei ollut pelkästään tukea niin hienoja hankkeita kuten vuorikiipeily.

Jos lasketaan minun kaikki sponsorit 18-vuoden aikana, niin kyllähän minuun on uponnut paljon paljon yritysten rahoja.

Veikka avasi lisää maailmankuvaansa, missä hän halusi hahmottaa maailmaa osana toisten ihmisten palapeliä. Kyse oli siitä, että näkikö hän ystävät, perheen, kumppanit ja sponsorit välineiksi, jolla hän itse pääsi päämääräänsä vai kannattiko asiaa katsoa toisin päin? Veikan mielestä hyväksi voi tulla sillä, että ajattelee itseään ja omia tavoitteita, mutta huipulle pääsee niin, että ajattelee itsensä tai tuotteensa osaksi toisen menestystä.

Pakistanilaiset parturi-palvelut olivat helposti ostettavissa; annettiin lippu-lappu josta valittiin hiusmalli. Onko sinun tuote helposti ostettavissa?

Miten huipulle pääsee?

Hengissä selviytyminen Himalajalla perustui siihen, että Veikka ja muut miettivät jatkuvasti mitä kaverit tarvitsevat. Vuorikiipeilyssä täytyi luottaa, että kun hätä iskee, toiset kyllä auttavat. Jos keskinäistä huolenpitoa ei ollut, ongelmia alkoi sattua.

Toisekseen vuorikiipeilyssä piti tehdä nopeita päätöksiä ja unohtaa aiemmat, jopa pieleen menneet asiat. Jos Veikka ja kumppanit eivät jääneet rypemään esimerkiksi teltan menetystä lumivyöryssä, sekin tilanne pystyttiin kääntämään hyväksi. Positiivisia asioita silloin olivat, että vain reitti ja paikka olivat vääriä sekä kukaan ei ollut mennyt teltan mukana lumivyöryssä.

Vuorikiipeily oli jatkuvaa perustan rakentamista, joka oli jo alkanut henkisellä valmistautumisella ennen reissua. Mitä paremmin perusta oli rakennettu, sen todennäköisempää oli, että viimeinen yritys huipulle ei kussut siihen, että vastaan tuli pieniä epäonnistumisia. Vuorikiipeily kuitenkin oli pitkälti köysien kiinnittämistä ja reittien katsomista ja asioiden toistamista. Ylös-alas menemistä.

Viimeiseksi ja muistettavaksi asiaksi Veikka halusi yleisölle kertoa sen, että vuoren huipulle pääseminen ei ollut koskaan vaikein asia. Kaikkein vaikeinta oli laskeutuminen ja silloin suurin osa onnettomuuksista tapahtui.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Huolehdi toivekkuuden lietsomisesta työpaikallasi

Huolehdi toivekkuuden lietsomisesta työpaikallasi