Podcast

Podcast – sisältömuodoista sopiva

Minulla on ollut pitkään haaveena aloittaa podcastien tekeminen. Haluaisin tehdä sisältöjä äänen muodossa ja siksi podcast. Lopputuloksena saattaisikin olla lähetys, joka olisi samalla suunniteltua, mutta perustuisi pitkälti extempore-tekemiseen – aivan kuin vaikka livebloggauskin! Parastahan tällaista olisi tehdä jonkun erimielisen ja erilaisen tutun kanssa, jossa toinen paikkaa toistaan ja energia ei kulu toisen läsnäolon miettimiseen. Hyvällä vastakappaleella varustettu lähetys synnyttäisi aitoa dialogia ja toisen mielipiteiden haastoa. Huumorilla olisi myös sijaa tässä lähetyksessä!

Vuosien kuuntelun ja useiden empimisien jälkeen päätin kesällä 2019 täräyttää oman tuotannon hiljalleen käyntiin. Aloitin treenaamalla ja jatkan tänäkin päivänä tuota harjoittelua. Podcastien tekemisen mahdollistavat työpaikkani mikrofoni ja oma SoundCloud-kanava. Missään määrin tuotantoni ei täytä studiokriteereitä eikä myöskään ilmainen kanava pysty vastaanottamaan kovin paljoa materiaalia, mutta mikään näistä ei saisi olla este harjoittelulla. Tarkoitukseni on tällä tekemisellä herätellä omaa mielenkiintoa podcastien tekemistä varten sekä saada omaa jännitystä pois asiaa kohtaan.

Podcast on mieluisa kuuntelumuoto siksi, että se tyydyttää omiakin vuorovaikutustarpeita. Ihan vain niitä kuunnellessakin.

Äänikirjat

Nykyisellä BookBeat-aikakaudella olen siirtynyt myös podcastien lisäksi äänikirjojen maailmaan. Minulla tulee harvoin luettua vielä fyysistä kirjaa, vaikka tosin aivan parhaat klassikot haluan lukea fyysisen kirjan muodossa. Niitä ovat Päätalot tai juuri ilmestyneet tositapahtumiin perustuvat teokset. Minulle on pesiytynyt tapa kuunnella äänikirjoja työmatkalla, iltaisin sekä pitkiä matkoja ajaessa. Kulutuksessa ovat elämänkerrat, historiikit ja urheiluun tai työhön liittyvät teokset. Nukahdan harva se ilta napit korvalla ja herään keskellä yötä kuuloke vartaloni alla.

Uskon kuuntelun kehittävän myös omia puhetaitojani ja parhailta oppii tässäkin tapauksessa. Kuten lukeminen auttaa kirjoittamisessa, kuuntelu auttaa puhumisessa. Ääninäytteistä ehkä ensimmäisen annoin aikoinaan Yle Puheen Aamussa – kuunteleppa kuin minua jännitti!

Podcastien lisäksi lisää videoita löydät kotisivuni ”Arki”-välilehdeltä.