Perustava ja ensimmäinen kuukausi

Perustava ja ensimmäinen kuukausi

Aloitin 14.4 Perustavalla markkinointipäällikkönä. Työ rakennusalalla on ollut varsin vilkasta, sillä siirtymiseni rakennusalalle tapahtui keskellä kukkivaa kevättä. Nyt yhden Perustava-kuukauden jälkeen minulle on jo syntynyt riittävä määrä dataa, jotta voin kirjallisesti analysoida omia tämän hetkisiä ”konversioita”. Tässä siis reflektiota arjesta sekä omasta oppimisesta uudessa tehtävässä.

Ehdin opiskeluaikoina olemaan vuonna 2007 perustetulla Perustavalla töissä vuoden verran. Toimin tuolloin myyjänä Keski-Suomen ja Savon alueella. Myöhemmin pääsin mukaan Perustavan hallitukseen ulkopuolisena jäsenenä, ja sitä taivalta ehti kulua tähän kevääseen saakka ennen siirtymistä operatiivisiin tehtäviin 14.4.2020 alkaen.

Perustavan markkinointia on aina tehty mallikkaasti, vaikkakaan tekijäjoukko ei ole ollut liian laaja. Markkinoinnin asiantuntija Antti Korpi ja toimitusjohtaja Markku Nenonen olivat luoneet yhdessä muiden perustavalaisten ja ulkopuolisen kumppaniverkoston kanssa varsin hyvän pohjatyön. Perustavan tapa tehdä ulostuloja poikkesi muista perinteisimmistä rakennusalan yrityksistä. Tämä persoonallinen tapa herätti jo vuosia sitten mielenkiintoa minussa.

Myynnin tuki

Uuteen tehtävään päästessäni, koin luontevaksi liittyä mukaan arkeen myynnin tuen kautta. Omat vahvuudet eivät ole koskaan olleet visuaalisessa työssä tai teknisessä tekemisessä, vaan mielummin kokonaisuuden johtamisessa sekä myynnin tuessa. Samalla sekä visuaalisuuden että teknisyyden voi ottaa samantien omiin kehityskohteisiin. Niitä kun ei voi markkinoinnissa välttää. Joka tapauksessa kaikille sopi, että myynnin tuen kautta saisimme heti minusta parhaan hyödyn irti.

Paras fiilis on tullut siitä, että olen saanut opetella rauhassa käyttämään CRM:ää. On ollut pakkokin opetella, sillä en ole halunnut jäädä ilman vastauksia, mikäli minulta on kysytty vastauksia esimerkiksi CRM:n käyttöön liittyen.

Olen tottunut työskentelemään avoimesti ja kysymään neuvoja muualta. Sain omaan CRM:n opiskeluun valtavasti hyviä perusteluja omassa LinkedInissa. CRM on nimittäin parhaimmillaan alusta, joka kasaa kaiken asiakasdatan samaan paikkaan, antaa nopeasti vastauksen mihin tahansa asiakkuuteen ja luo yhteisen näkymän myynnin ja markkinoinnin välille. Sen vuoksi CRM myös mahdollistaa erittäin helposti markkinoinnin ja myynnin käytännön työn ja tavoitteiden yhdistämisen.

Markkinoinnin tärkein tehtävä on tuottaa myynnille liidejä eli potentiaalisia asiakkaita. Myynti osallistuu aktiivisen asiakashankinnan kautta tähän yhteiseen liidien hankintatyöhön. Kaiken toiminnan tarkoituksena on ensin auttaa yksittäinen myyjä omaan myyntitavoitteeseen ja myöhemmin koko yritys yhteiseen kasvutavoitteeseen tai liikevaihtotavoitteeseen.

Markkinointi ei saa päästää myynnin funneliin ”puolivalmiita liidejä” tai ”kahden vuoden kahvituttuja” vaan pyrkii kaikessa toiminnassaan siihen, että myynnin omaan funneliin ilmestyy aidosti soittovalmiita liidejä. Ennen tätä tiedämme jokaisen liidin lähteen ja tunnistamme liidin datasta vaiheet, mitä potentiaalinen asiakas on meidän kanssa ehtinyt tekemään. Mikäli puhumme muusta kuin potentiaalisesta asiakkaasta eli liidistä, se muu tekeminen sijoitetaan CRM:ssä muualle kuin myyjän omaan myyntiputkeen. Ylipäätänsä CRM:n käytössä olikin tärkeää huolehtia yhtenäisistä ohjeistuksista ja nimeämiskäytänteistä.

Orgaaninen löydettävyys

Myynnin tuen lisäksi olemme perehtyneet kuluneen kuukauden aikana Perustavan orgaaniseen löydettävyyteen. Tämä on osittain itse keksimäni termi, mutta käytän sitä usein mikäli halutaan ymmärtää, mistä ja mitä kautta asiakkaat löytävät meidät ilman että tekisimme mitään. Mitä siis tapahtuu kun lyödään Googleen ”Perustava”? Entä miten näymme oikeassa elämässä, kuten työmailla?

Jos kerroin kuinka olen oppinut CRM:ää, samaa voisi sanoa asioista mitkä liittyvät kotisivuihin, hakukoneoptimointiin ja vaikka hakusanamainontaan. Omat aiemmat vahvuudet olivat sisältömarkkinoinnin ja sisältöjen tekemisen puolella, joten siitäkin syystä Perustavalla on ollut mahtavaa päästä syvälliseen ja välillä todella tekniseen markkinoinnin tekemiseen.

Orgaanisen löydettävyyden lisäksi, olemme vahvistaneet löydettävyyttä myös maksullisella puolella. Samalla olemme saaneet hyviä ja ansaittuja ”mediaiskemiä”, jotka ovat auttaneet meitä orgaanisen liikenteen ohjaamisessa kotisivuille. Niistä hyviä esimerkkejä ovat Rakennuslehden 12.5.2020 julkaisema juttu Perustavan laajentamisesta maanrakentamiseen tai vaikka Sampo Jäntin nimeäminen Perustava Elementin toimitusjohtajaksi.

Olen laittanut merkille, että rakennusalalla ollaan hyvinkin aktiivisia myymään maksettua mediaa ja printtimainontaa. En vain vielä oikein tunnista, mikä on rakennusalalla se ”ainoa ja oikea” media.

Perustava kesällä ja tulevaisuudessa

Vaikka ensimmäisen kuukauden jälkeen onkin jossain määrin haastavaa analysoida omaa tekemistä monen asian rullatessa päällekkäin (+Perustavan markkinoinnin kehittymistä), olen tuudittautunut siihen, että ainakin minulla on kaikki tarpeelliset välineet onnistumiseen uudessa tehtävässäni. Samalla tulevan kevään ja kesän aikana kertynyt data ja kaikki luomamme mittarit onneksi tekevät mittaamista puolestani. Se onkin markkinoinnissa parasta, että yhä vähemmän joudumme tekemään päätöksiä pelkästään tunteella tai intuitiolla. Lähes kaikkea pystyy mittaamaan.

Unohtamatta aiempaa historiaani, myös rekrytoinnin tekeminen on ollut osa markkinointia yhdessä HR:n kanssa. Tällä hetkellä Perustava hakee mm. työnjohtajaa Kuopioon. Niin markkinointiin, myyntiin kuin asennukseen tarvitaan tulevaisuudessa lisää työvoimaa ja sen vuoksi rekrytointi tulee olemaan varmasti osa työnkuvaa.

Nyt kuukauden jälkeen voisin tänne asti päässeille kertoa olevani äärimmäisen tyytyväinen tähän henkilökohtaiseen työelämän muutokseen. Pelkästään yksi kuukausi on vienyt minua jo markkinoinnin kannalta uusien asioiden ääreen ja mikäli se ei kanna hedelmää tässä kuussa, asiat säilyvät repussa vielä tulevaisuudessakin. En oikeastaan vielä edes ehdi ajattelemaan, mitä kaikkea rakennusalasta on vielä opittavana, mutta sitä kohti haluan edetä!

Pst. Tämä tekstin kirjoitin sen vuoksi, että blogiini ei ollut ilmestynyt pitkään aikaan mitään. Ja on siinä sekin syy, kuten myös näissä kotisivuissani, että samalla opettelen uusia asioita www-sivuihin liittyen. Yllättävän monessa asiassa kyse on manuaalisesta tekemisestä ja joku sen vain on päättänyt tehdä. Mukavaa kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Osaaminen esiin! Sinä työntekijä, pesäpalloilija tai Suomi

Osaaminen esiin! Sinä työntekijä, pesäpalloilija tai Suomi