Oudosti houkutteleva Raahe

Oudosti houkutteleva Raahe

Suomen pisin seinä on kerännyt kesämatkailijoita Raaheen tänäkin kesänä. Moni silti kysyy seinän nähtyään, minne sitten kannattaa mennä? Miksi Raahe tai onko Wanha Raahe vaivansa arvoinen? On tai ei, kasasin ulkomuistista kymmenen uutta nähtävyyttä Raahen kaupungin läheisyydestä. Tutustu listaukseen ja vietä oudosti houkuttelevia hetkiä Raahessa!

1. Chicago

Moni matkaaja saapuu etelästä illan kähmeessä Raaheen. Ilman 8-tielle tullutta uutta liikenneympyrää ja siihen tulevaa kauppakeskusta Raahen kaupunki saattaisi jäädä kokonaan vierailematta. Oikeastaan väsynyt kotimaanmatkaaja on herätetty jo Piehingin kohdalla paljon ennen Raahea. Kuljettaja on havahtunut hereille salamavalojen loisteessa ja 8-tien varsilla olevat kamerat muistuttavat autoja hiljentämään Raahen kohdilla. Alamme saapua Järvelänjärvelle ja pian pääsemme ensimmäiselle nähtävyydelle – suoraan Chicagoon.

Järvelänjärven jälkeen kääntyy pieni Mutalantie vasemmalle. Kun ajetaan sitä niin kauan, että ylitetään silta ja nähdään pari ravustajaa niin oikealla puolen ikkunasta näkyy se Chicago. Sitten olemme siis Chicagossa, jota voi lähinnä iltaisin ihastella. Chicagon valot heijastuvat veden toiselta puolen ja kaupunki näyttäisi aivan kuin olevan tulessa. Tämä on upea näky ja vangitsee kyllä kauempaakin tulevan matkaajan.

2. Juomapuro

Reissareilla saattaa olla vesi vähissä jo Raahen kohdilla. Onneksi Chicagosta palattuaan takaisin 8-tielle matkaaja voi nauttia kämmenellisen raikasta raahelaista vettä paikallisesta juomapurosta. Kun Mutalantietä tullaan takaisin päin, tie menee erään omakotitalon ja sen pihan tavaroiden lävitse. Heti talon jälkeen Mutalantien alittaa pieni puro ja tätä raikasta vettä voi matkaaja omalla vastuulla maistaa. Tarinan mukaan se on juomakelpoista, mutta luonnollisesti en ole asiasta aivan varma. Puhtaalta se kuitenkin näyttää.

3. Ketunperäntie

Ennen kaupunkiin laskeutumista matkaajan kannattaa vielä poiketa kerran sivummalle. Tällä kertaa käännymme oikealle ja Saloisten kylältä starttaava Ketunperäntie pystyykin tarjoamaan kuljettajalle ikimuistoisia elämyksiä ja lähes Neste-rallin veroista sorapätkää. Tieosuudelta löytyy vaativia mutkia ja sellaisia nyppylöitä, että takapenkkiläisiäkin ottaa mahan pohjasta. Ilman autoa tämä tie ei pääse täysiin oikeuksiin, mutta aivan todella mukava lisäkoukku ennen kaupunkiin laskeutumista. Tie joka ei johda mihinkään, mutta nostattaa tunnelmaa.

4. Eläintarha

Kun lähestytään Raahen kaupunkia, perheen pienemmätkin on syytä nostaa jalkeille. Raahea kannattaa lähestyä nimenomaan Lapaluodon kautta, jotta välttyy ruuhkilta ja matkanteko sujuu joutuisammin. Kun ottaa suunnaksi Lapaluodontien, tämän tien varrella on raahelainen luonnonmukainen eläintarha. Tarha ei ole kaupungin puolelta ylläpidetty, mutta luonnonmukaisuuden vuoksi varsin aito tunnelmaltaan. Etenkin yöllä alueella saattaa nähdä vaikka mitä elämää. Alue onkin oikea lintubongareiden paratiisi! Mikäli et näe ensimmäisellä kerralla mitään, älä huolestu. Ei siellä aina näekään mitään.

5. Koiratarha

Jos eläintarha ei sytytä matkaajaa runsaan lintupainoitteisuuden vuoksi, perheen pienimmille on tarjolla söpöjä pieniä koiria aivan eläintarhan lähistöllä. Matkaajaa saattaa hämätä teollisuusalue, jonka läpi koiratarhalle ajetaan, mutta sen perällä on ainakin ollut pieni koiratarha. Samassa häkissä on useita rapsuteltavia koiria ja niitä kelpaa koko perheellä ihastella. Tästäkään tarhasta en luonnollisesti ota täyttä takuuta. Voi olla, että koiratarhaa ei enää tänä päivänä alueella ole, mutta kannattaa käydä varmuuden vuoksi kääntymässä ja katsomassa mikä tilanne. Ilmainen.

6. San Francisco

Kun matkaaja vihdoin pääsee kaupunkiin ja tarkastaa ensin Suomen pisimmän seinän, lähellä naapurissa sijaitsee myös San Francisco. Katu on muistaakseni yksisuuntainen ja siksi kannattaa välttää sitä matkaamista molempiin suuntiin, mutta kävellen saatat tuntea olosi hyvinkin amerikkalaiseksi. San Franciscossa pääset aistimaan kaupungin mäessä ja suljettuasi silmät saatat kuulla ambulanssin ujelluksen kauempaa Kirkkokadulta. Nykyään sen ääni on vähän vaimentunut synnyttäjien siirryttyä Oulaisiin. San Francisco on kuitenkin oikein viehättävä pikku katu, jota ei kyllä kannata tulla alas muuta kuin kävellen. Raahe ja kävelijä eivät aiheuta ihmetystä kenessäkään paikallisessa ihmisessä.

7. Kurtsa

Tässä vaiheessa moni Raaheen tullut matkaaja jo miettii, miten on liikunta laita Raahessa? Otin listaani muutaman sporttikohteen, sillä Raahen kaupunki kyllä tunnetaan pesäpallosta ja siksi moni matkaaja odottaa reissulta urheilullisia elämyksiä. Moni ei tiedäkään, että esimerkiksi Kurtsan kesä-ja talviliikuntapuisto sijaitsee hyvien yhteyksien varrella keskellä Pattijoen taajaamaa. Tuntemattomuuden vuoksi puistoon kannattaakin suunnata sporttaamaan ja vapaata baanaa on vaikka muille jakaa. Alueella on erittäin hyvä nurmi, joka soveltuu jalkapalloon, lipunryöstöön ja pesäpalloon. Lisäksi alueella oli joskus maalit. Talvisin Kurtsalle pääsee myös moottorikelkalla. Ei muistaakseni valaistu. Tai saattaa yhdellä lampulla olla valaistu.

8. Paskamäki

Paskamäki on paikka, joka piti ottaa listaan sen vuoksi, että se saattaa kesällä jäädä monilta huomaamatta. Kurtsan tavoin Paskamäki on liikuntapaikka, joka soveltuu kaikenikäisille matkaajille. Paskamäelle on parasta tulla vuokratulla kaupunkipyörällä, sillä se sijaitsee pyörätien varressa. Paskamäen vastapäätä on hyvin mustikkainen metsäpalsta ja sen takaa löytyy uskomattomia nokkospusikkoja. Talvisin Paskamäellä on neljä eri rinnettä, joista yksi on varattu Taskilan Jounin reilille. Talvisin saattaa olla ruuhkaa, mikäli koulusta tulevat oppilaat jäävät rikkomaan jäätä ojaan.

9. Relletintie

Rullaluistelevaa matkaajaa on siunattu Relletintiellä. Raahe on rullaluistelupitäjä ja tätä tietä moni käy kokeilemassa rullaluistellen. Sen asfaltti on tehty heti sotien jälkeen ja sen historian aikana yksikään luistelija ei ole kuitenkaan pystynyt sitä rullaluistelemaan. Moni himoitsee tuota kuninkuusmatkaa Kopsasta Tuomiojalle rullaluistellen tai skeitaten. Myös skeittilaudalla tehty kickflip on mahdoton tehtävä tällä osuudella! Tien varrella on myös hieno suo, josta saattaa nousta lakka jos toinenkin. Ehdottomasti rullaluisteltava pätkä ja käymisen arvoinen.

10. Bondi Beach

Kun päivän on Raahessa ajanut ristiin rastiin, viimeinen matkakohde onkin sitten Bondi Beach. Raahe on tunnettu rannoistaan ja kävin itse paikalla viime keväänä. Sikäli on nyt sanottava vähän huolestuttavia uutisia, että en aivan pystynyt enää paikantamaan kohtaa missä Bondi Beach sijaitsee. Tämä on kuitenkin vain ennakoiva huono uutinen, sillä Bondi Beachin palautunee oikealla paikalle nyt kesän aikana. Talvisin jäät saattavat siirrellä rannan kiviä ja sekoittaa isojakin rantoja. Bondi Beach onkin matkaajalle rauhallinen paratiisi, johon tehdä tuulesta nuotio ja pystyttää oma teltta. Rauhallinen ja sääskivapaa ranta ihastella auringonlaskua ja päättää Raahe-reissu hyviin tunnelmiin.

Kiitos kun luit kaikki matkavinkit oudosti houkuttelevaan Raaheen. En muista olenko listannut blogiini jotain muutakin Raaheen liittyvää sisältöä, mutta mikäli matkustat Raaheen niin ystäväni Henri Ylikulju varmasti auttaa sinua löytämään nämä listatut matkakohteet. Ottakaa häneen pikaisesti yhteyttä mikäli jokin kertomani matkakohde ei löydy. Hyviä hetkiä kesäisessä Raahessa!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Perustava ja kaksi ja puoli kuukautta

Perustava ja kaksi ja puoli kuukautta