Meltwater & #MeltwaterSummit 21.5.2019 @Bio Rex

Meltwater & #MeltwaterSummit 21.5.2019 @Bio Rex

Tiistai-aamun ohjelmaan otin mediaseurantaan ja sosiaalisen median seurantaan erikoistuneen yhtiön Meltwaterin tapahtuman. Markkinointi on oma juttu ja Meltwater Social Summit vaikutti kiiinnostavalta viestinnän tapahtumalta niin lankesinkin heidän markkinointiin. Tapahtumassa puhui monia tuttuja puhujia eikä Meltwater ollut minulle tuntematon työkalu.

 

Tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Yli 500 päinen yleisö sai purtavakseen heti kysymyksen, mitä kaikkea Meltwater tekee? Miia Hämäläinen heidän puoleltaan kertoi, että Meltwaterin tärkein tehtävä on uudistaa mediaseurantaa ja tehdä siitä mahdollista jokaiselle, tittelistä riippumatta. Meltwater halusi olla aidosti markkinoinnin ja markkinoijan kumppani. Omassa LinkedInissä olen huomannut Meltwater-työkalun tai oikeastaan heidän henkilöstön aktivoituneen sisällöntuotannossa.

Meltwater pähkinänkuoressa

Sosiaalisen median palveluiden tulevaisuus – markkinointi osana sitä

Miia aloitti päivän puhuja-annin. Hänen mukaansa markkinoijat ja viestijät kohtaavat kaksi haastetta omassa työssään; sosiaalisen median analytiikan yhdistäminen ja vaikuttajamarkkinointi. Somesta saatavan datan määrä kasvaa ja silloin eri somejen kautta tuleva data täytyy saada yhdistettyä. Somessa dataa saadaan ostamalla, itsetuottamalla ja ansaitsemalla.

Nuoret luottavat sosiaaliseen mediaan ja vaikuttajien suosituksiin enemmän kuin perinteiseen mainontaan.

Vaikuttajamarkkinointi ei ole enää seuraaja-riippuvainen. Sekin pohjautuu dataan, jotka ohjaavat vaikuttajamarkkinoinnin tekemistä. Meltwater tarjoaa avoimen tietokannan yrityksille eri vaikuttajien tavoittamiseen. Tämän jälkeen yritykset voivat työkalun avulla hallita omia vaikuttaja-suhteita ja mitata kampanjoiden vaikutusta.

Miten Vuoden harmain päivä -kampanjasta luotiin ilmiö?

Hartwallin Eeva Ignatius esitteli toisessa puheessa ”Vuoden harmain päivä”-kampanjan. Alkoholilaki mahdollisti viime vuoden tammikuusta alkaen sen, että he saivat ensinnäkin tuotteensa jakeluun. Tuotteena lonkero assosioitui kuluttajien mielissä vahvasti kesään, jolloin Hartwall halusi laajentaa lonkeron myyntiä muillekin kuukausille. Kysymys kuului, miten kasvattaa lonkeron myyntiä syksyllä kun sateet ja loska valtaavat Suomen?

Vuoden harmain päivä – resepti 17.11
 1. Product-market fit (Kuluttajien suussa vakiintunut sanonta ”Lonkeron harmaa keli”)
 2. Brand experience (Kuten Kimi Räikkönen sanoi, maailmanmestariksi pääsee vain maailman parhaan tiimin avulla.)
 3. Word of mouth (Harmauden omistaminen ja tapahtumasta viestiminen.)

Mitä Vuoden harmain päivä opetti Hartwallin tiimille?
 • Insight
 • Tavoitteet
 • Punainen lanka
 • Think big
 • Markkinoinnin johtaminen
 • Tiedonkulku
 • Projektijohtaminen
 • Reagointi ja joustavuus
 • Toteutus
 • Jälkimittaus

Meillä oli onnea, sillä sää oli todella harmaa kampanjan aikana. Paitsi Vuoden harmain päivä oli aurinkoinen.

Miten uudistaa perinteikäs brändi?

Sähköpostiini saadusta ohjelmasta poiketen, ennen Sania hyppäsi lavalle Tomi Wirtanen Pauligilta. Olen pikimies-aikoinani päässyt tekemään Pauligin paputehtaan kattoa Vuosaaressa, ja suurena kahvimiehenä Tomin esitys nostatti tuon saman pavun hajun nenääni. Sitä paitsi minun on pitänyt monesti jutella Tomin kanssa siitä, että voisimme tehdä jonkun kahvitempauksen esimerkiksi pesäpallo-otteluihin. Minun mielestä ”loputon kahvinjuonti” kuuluu urheilutapahtumiin.

Teidän kuuntelijoiden vastuulla on ottaa ne välipalikat, sillä me esiintyjät puhumme lähtöpisteestä ja lopputuloksesta.

Tomi antoi heti kättelyssä listauksen, mitkä ohjasivat häntä markkinoinnin tekemisessä – ei liian vakavasti, itselleen nauraen:

 1. Populaarikulttuuri (Esim. JVG-yhteistyö. Parhaimmillaan mainontaa ja markkinointia halutaan kuluttaa kuin mitä tahansa populaariviihdettä.)
 2. Toimialakonventiot (Murenna toimialakonventioita ja aikaisemmin tehtyjä asioita.)
 3. Brändin venytys (Uusia tuotteita ja aluevaltauksia. Tee asioita, jotka menevät liian kauas siitä, mitä ihmiset ovat tottuneet teiltä näkemään.)
 4. Yhteiskuntapesu (Yhteiskuntapesun riski on ilmeinen. Jos otetaan kantaa, sen täytyy olla hyvin selvillä ja kaikkien tiedossa.)

Mitä markkinoijan pitäisi tietää e-urheilusta?

Neljäntenä puhujana oli minun yksi suosikeistani eli Sani Leino. Olen omani manuaalisen someseurannan kautta huomannut, että Sani vaikuttaa nykyään myös e-urheilun parissa. Halusin kuulla tästä myös lisää. Paitsi ennen sitä Sani aikoi pitää yleisölle ”pistokokeet”.

Tuoreimmat markkinoinnin trendit 2019 eli Sanin pistokoe
 • Kuka on maailman suosituin striimaaja?
 • Mikä on yksi Youtuben isoimmista haastajista?
 • Miksi aikuiset miehet ovat joka maanantai-ilta Discossa?
 • Nimeä kolme e-urheiluseuraa?
 • Mitä ovat LoL, Dota 2, CS, WoW jne?
 • Mikä on projekti nimeltään ”Arctic Invitational”?

Käymme taistelua ajasta. Missä nuorten huomio on? Tässä on koko e-urheilun kakku.

 

Tulevaisuudessa e-urheilun palkintosummat tulevat ylittämään kaikkien aiempien urheilulajien rahat. Tällä hetkellä NFL on vielä suositumpaa kuin e-urheilu, mutta esimerkkinä ”League of legends” peliä katsotaan 100 miljoonaa tuntia joka kuukausi.

Suomessa esports on kovassa nosteessa. Meillä on kilpailullisesti hyviä tiimejä ja pelaajia, kuten esimerkiksi ”Ence”. E-urheilu on Suomessa suositumpaa nuorten miesten keskuudessa kuin vanha koko kansan suosikki jääkiekko. E-urheiluseuroilla on uskollinen fanijoukko ja se mahdollistaa yrityksille globaalien markkinoiden tavoittamisen heidän kauttaan. Kyse on esports-fanijoukon osallistaminen.

Kuinka monella teillä on Twitch puhelimessa? Se ohittaa katselijakohtaisissa kuukausitilastoissa jopa Youtuben.

Sanin edustamalla Havulla on arvopohjainen toimintatapa. Tekeminen perustuu #pelaatyylillä-konseptiin ja tuo esiin Havun tyylikkään brändin ja pelaajien eli ammattilaisten elämäntavat. Havu on saanut toteutettua yhteistyötä brändien kuten Veho, Huawei ja Fazer kanssa. Sani lopetti esityksen jännittävään tulevaan julkaisuun, joka tapahtuu huomenna. Jäämme odottamaan yhtä ehkä Havun merkittävimmistä yhteistöistä.

Miten koukutetaan asiakkaat faneiksi?

Tauon jälkeen Nea Hanén Mustilta ja Mirriltä avasi eläinkaupan somefilosofiaa. Tällä hetkellä esimerkiksi Instagrammista löytyy 22458 julkaisua #mustijamirri-hästägillä. Heidän somestrategian pääkohdat ovat olleet vuorovaikutus, arvopohjainen markkinointi ja osallistaminen. Taustalla vaikutti myös 83% NPS-lukema.

Asiakkaiden kanssa keskustelu tulee priorisoida ja olla osa päivittäistä tekemistä. Se jää helposti muun tekemisen jalkoihin, vaikka se on yksi isoimmista tekijöistä meidän onnistumisessa.

Vuorovaikutus on tärkeää kohderyhmästä ja kanavasta riippumatonta. Kaikki huomioidaan ja asiakas-suhde luodaan varhaisessa vaiheessa. Mustilla ja Mirrillä uskotaan, että tämä kaikki kääntyy asioiviksi asiakkaiksi siinä vaiheessa, kun ihmiset hommaavat oman lemmikin.

Mustin ja Mirrin sometekeminen ja markkinointi olivat ketteriä, ja silloin voidaan osallistua ”huumebanaani”-ilmiön kaltaisiin tapahtumiin. Tällaisen keskustelun valjastaminen nosti esimerkiksi kissanlelun myynnin 400% viime kesänä. Kaikilla Suomen Mustin ja Mirrin myymälöillä on omat sivunsa, ja ylläpito on paikallisten kauppiaiden ja myymälöiden vastuulla. Nean mukaan parhaimmat ideat tulevat juuri yksittäisistä kaupoista.

Ohjeet paikalliseen sometekemiseen by Musti ja Mirri
 • Sosiaalisen median verkkokurssi
 • Kanavaohjeistukset
 • Sisältökalenteri
 • Materiaalit
 • Tuki
 • Kiitos ja kannustus

Mustilla ja Mirrilla brändilähettiläs voi olla myös kissa tai koira.

Osallistavaa kulttuuria kehitetään systemaattisella asiakkaiden mielipiteiden keräämisellä. Näiden toiveiden pohjalta tehdään sisältösuunnitelmia ja mahdollisuudet osallistavaan toimintaan. Arvopohjaisessa markkinoinnissa Musti ja Mirri jakaa samat arvot asiakkaidensa kanssa. Heidän työntekijöistä 90% omistaa oman lemmikin.

Miten tehdä arvopohjaista markkinointia, kun alla kuohuu?

Toiseksi viimeisessä osiossa puhui Pihlajalinnan markkinointi-ja viestintäjohtaja Pauli Waroma. Otsikon mukaisesti kuohuntaa tapahtui kaikkialla, muuallakin kuin sote-alalla. Kaikessa on kyse muutoksesta, muutoksen johtamisesta sekä jatkuvasta oppimisesta, jolloin kuohuntaa aiheutti Paulin mukaan mm.

 • Dataismi (Googlen ei tarvitse olla täydellinen. Sen ei tarvitse olla aina oikeass. Sen tarvitsee vain olla keskimäärin oikeammassa kuin minun.)
 • Ilmastonmuutos (”Todella epämiellyttävä totuus on se, ettei kyse ole hiilestä vaan kapitalismista.”)
 • Kuluttaminen ja ostaminen (Ihmiset eivät maksa siitä mitä ostavat, vaan he kuluttavat ostamisen prosessia.)
 • Ikärakenne ja väestön ikääntyminen (Yli 65-vuotiaita Suomessa oli 2010 940.000 ja 2030 tulee olemaan 1.500.000.)

Lukekaa ihmeessä Saku Tuomisen kirja ”Juu Ei – pieni kirja priorisoinnista”.

Pauli palasi esityksessään vielä Pihlajalinnaan liittyvään kuohuntaan. Mediassa yksityisiin terveystoimijoihin liittyi paljon uutisia, jotka eivät aina olleet kovin positiivisia. Skeittarina Pauli tunnisti virheiden merkityksen oppimisessa. Siksi terveydenhuollon piti ottaa mallia esimerkiksi lentokoneiden tapaturmatutkinnasta.

Lähtökohtaisesti Pauli uskoi, että ketään ei kiinnosta tippaakaan minkään yrityksen markkinointi. Silloin markkinoinnin tehtävänä oli nostaa kiinnostavuus esiin, mutta aina totta puhuen! Markkinointi oli ihmisen tekemää ja siinä uskottiin ihmiseen ja keskiössä olemiseen. Markkinointia tehtiin aina toisille ihmisille.

Ison kuohunnan keskellä markkinoinnin tekeminen on priorisointia ja muutoksen johtamista. Markkinointi, tai kuten Pauli sen ilmaisi eli muutoksen johtaminen kulkisi paremmin näillä vinkeillä.

 • Tarina paremmasta tulevaisuudesta
 • Rehellisyys
 • Stoppi haikailulle

Älä sekoita sitä mikä on totta siihen minkä toivot olevan totta. – Ray Dalio


Kuinka Bachelor Suomen monikanavainen markkinointikampanja suunniteltiin ja toteutettiin?

Aamupäivän päättävän osuuden pääsi esittämään Nelonen Median Heli Annala. Nelonen tuottaa mediakohtaista sisältöä lukuisiin eri kanaviin ja Heli otti heidän esiteltäväksi esimerkiksi ”Bachelor Suomen”. Varsinaista ohjelmaa on esitetty 27 maassa, 24 eri kielellä ja yli 150 tuotantokautta ympäri maailmaa, mutta Bachelor

Suomessa on menneillään neljäs tuotantokausi. Oli mielenkiintoista kuulla Helin kertomana televisiotuotannosta, joka oli itselleni täysin tuntematon alue. Bachelor-konsepti tuotiin ulos ensin trailerilla ja ehdokkaan esittelyllä, jonka perään heitettiin reminder-spotti. Nelosen oma inhouse-tuotantotiimi teki kaikki materiaalit ja sen jälkeen jokaiseen mediaan suunniteltiin mediakohtainen sisältö. Sosiaalisessa mediassa tehtiin myös erikoistoteutuksia, kuten alla oleva Instagram-postaus.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Bachelor Suomi (@bachelorsuomi) jakama julkaisu

Ohjeet somemateriaalien tekemiseen
 1. Tee materiaalit neliön muotoon (paitsi esimerkiksi Instagram Stories)
 2. 3s sääntö eli alkuun jotain huomiota herättävää
 3. Tekstitys aina mukaan
 4. Sijoita brändi ja viesti ensimmäiseen viiteen sekuntiin (Youtube)

Meillä Nelosella nähdään vielä suuri arvo printti-sekä radiomainonnalla.

Lopuksi – kiitos Meltwater!

Kiitos kaikille Meltwater-tapahtuman puhujille ja konkreettisille esimerkeille! Näistä pystyy ammentamaan omaan tekemiseen paljon pieniä käytännön vinkkejä. Meltwater on myös työkaluna äärimmäisen kiinnostava, ja jossain määrin käytän sitä apuna omassa työssäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Blogcast - Jakso #5: Iiro Junnila & Viestintäliiga

Blogcast - Jakso #5: Iiro Junnila & Viestintäliiga