Markkinointi

Markkinointi on tällä hetkellä ydinosaamiseni ja tuo sekä minulle että perheelleni elannon. Varmaan olen tämän pyytämättäkin moneen otteeseen kertonut kuinka minusta tuli sisällöntuottaja ja siten myös markkinoija, mutta tarinani voisi inspiroida muitakin, jotka haaveilevat markkinoinnista, myynnistä tai sisällöntuotannosta ammatikseen. Annas kun kerron.

Ensinnäkin olen tietyssä määrin olosuhteiden uhri. Saavuttuani korkeakoulun jälkeen varsinaiseen työelämään ja asiantuntijatyöhön syksyllä 2016, lupasin auttaa työnantajaani kaikessa mikä liittyy kirjoittamiseen. Minulla ei ollut vielä silloin kovinkaan syvällistä osaamista mihinkään muuhun. Olin kuitenkin ymmärtänyt jo tuolloin, että jokaisen sisällön on joku kirjoittanut. Miksi minä en voisi olla yksi niistä kirjoittajista?

Sisällöntuotannossa ei voi kehittyä, jos ei uskalla laittaa omia tuotoksia näytille. Välillä siinä tulee kunnolla huteja, mutta jos ei uskalla painaa enteriä eli julkaista, parhaatkin sisällöt jäävät homehtumaan. Tämä kaikki on opettanut markkinoinnin tekemisessä yleisesti. Markkinointi on tekoja, jotka näkyvät. Se on myös tunteiden herättämistä ja tarinankerrontaa. Siksi on uskallettava seistä tekojensa takana.

Kirjoittaminen tuo etumatkaa

Joku työelämässä menestynyt sanoi joskus jossain hyvin, että hän pystyy tekemään omalla hyvällä kirjoitustaidolla pesäeroa muihin. Tämä oli hyvä oppi siihen, että koska varsinkin tietotyössä kirjoittelemme päivät pitkät sitä sun tätä, erot toistemme välillä tai kiireen tunteen kanssa saattavat syntyä pelkästään kirjoitustaidosta. Vieruskaveri nostaa jalat pöydälle sen vuoksi, että hän on nopeampi, parempi tai nokkelampi kirjoittamaan.

Kirjoittaminen ei kuitenkaan ole mikään pikajuoksu vaan mielummin ajattelen sen olevan ajatusten jäsentämistä, kirkastamista ja välillä kyllä ajatuksenjuoksuakin. Kirjoitettu teksti on lopputulos ajattelustani ja mikäli vastakappale ei sitä samalla tavalla ymmärrä kuin minä ymmärtäisin, kirjoittamista pitää jatkaa. Kirjoittaja voi sikäli harvoin syyttää lukijaa ymmärtämättömyydestä. Yleensä syy on kirjoittajan.

Kirjoittaminen tuo selkeyttä elämään ja asioihin. Siksi se on niin mukavaa.

Markkinointi, myynti ja sisällöntuotanto

Vaikka olen perusluonteeltani enemmän ujo ja sisäänpäin kääntynyt, iän karttuessa olen alkanut nauttimaan esiintymisestä. Kokemus radiosta ja Yle Puheen lähetyksestä on ollut tähän mennessä kuumottavin esiinnyttävä, mutta pidetyt somekoulutukset, webinaarit ja valmennukset auttavat harjoittumaan päivä päivältä luontevammaksi esiintyjäksi. Jokainen esiintyminen jännittää, mutta aina ehkä napsun vähemmän mitä aiempi.

Haluan työelämässä ja yhteistyössä vaalia avoimuutta ja jopa sokeaa luottamusta toisiin ihmisiin. Avoimuus ehkä ja toivottavasti näyttäytyy ainakin omissa kirjoituksissani. Myös markkinointi ja sen tekeminen on avointa. Toisten auttaminen ja avun pyytäminen ovat minulle asioita, joita en halua unohtaa. Kuten Albert Einstein on todennut, minulla ei ole erityistaitoja, mutta olen perustavanlaatuisella tavalla utelias. Markkinoinnin tekemisestä minulle kuitenkin maksetaan.

Oma mottoni kuuluu ”Työllä, ei rahalla”.

Yhtenä oman työelämäni kohokohtana on ollut pääsy kymmenen suomalaisen sosiaalisen myynnin vaikuttajan listalle. Sosiaalisen myynnin kärkinimi Sani Leino nosti minut listallensa jonkin aikaa sitten. Myöhemmin myös Otavamedia listasi 50 suomalaista vaikuttajaa, jotka twiittaavat fiksuja sisältö- ja vaikuttajamarkkinoinnista. Sain olla omaksi yllätykseksi siinäkin listassa mukana!