Jani Halmeen ajatuksia luovuudesta

Jani Halmeen ajatuksia luovuudesta

Saimme tänään Baronan keskiviikkoisessa markkinointiaamussa kuunnella vieraspuhuja Jani Halmeen ajatuksia luovuudesta. Janin ammattina on ollut jo pitkään ideoiden keksiminen eli luovuus ja minä kiinnostuin hänen tekemisistä jo aiemmin nähtyäni Halmeen toteuttaman ”Kotimaan katsaus”-nimisen ohjelman.

Kuunnellessani podcasteja päivät pääksyten, ongelmaksi on muodostunut yleensä muistaa jatkaa lähetystä samasta kohtaa seuraavaa kertaa. Podcast-lähetyksen nimittäin yleensä katkaisee joko työpaikalle saapuminen tai unentulo.

Vuosi pari sitten kuuntelin jotain podcastia, missä Jani Halme oli vieraana, ja siitä lähetyksestä minulle jäi kaksi asiaa muistiin. Ensimmäinen tunnejälki liittyi paikkaan, sillä kävelin lähetyksen aikana läpi Töölönlahden puiston ja toinen muistijälki liittyi taas Janin kiteytykseen siitä, mitä luovuus on.

Pohjimmiltaan luovuudessa on kyse kahden asian yhdistämisestä, joita ei olla pitkään aikaan tai koskaan yhdistetty toisiinsa.

Seurattuani pitkään Jani Halmeen luovia tekemisiä, kuunnellessani hänen radio-ohjelmia Yle Puheelta (Halme&Saarinen) ja katsellessani Kotimaan katsaus – nimistä ohjelmaa, näin tänään vasta ensimmäisen kerran ”tämän töyhtöhyypän” kasvotusten livenä. Koin saaneeni Janista riittävästi materiaalia pelkästään internetin välityksellä, mutta kiitos Baronan CMO Aarne Töllisen, saimme nähdä kuitenkin Janin tänään kasvotusten.

Luovuuden toisteisuus

Janin aamuisessa puheenvuorossa introksi nousi luovuuden vaade, jonka osuus kasvoi kaikkien meidän työelämässä. Luovuutta tarvittiin, mutta se myös toi meidän elämäämme ainutkertaista sisältöä. Halmeen mukaan luovuuteen ei voinut niinkään tehdä mitään kaavaa, vaan enempi luovuus oli yhdistelyä ja toisteisuuksia. Lopussa kuitenkin hän esittäisi kolme kätevää luovuuden perusrakennetta.

Luovuus poikkeaa siten normaalista päivästä, että siinä ei pyritä eikä tyydytä siihen kaikkein ilmeisimpään ratkaisuvaihtoehtoon. Tästä esimerkkinä käytän omaa tapani luovia esimerkiksi tämän tekstin kanssa juuri nyt ja tänään, kun yhtä hyvin voisin säilyttää tätä vain omalla puhelimellani Janin esityksestä otettujen diojen muodossa ja toivoa joskus palaavani niihin.

Varsinaisessa luovassa työssä painitaan parin asian kanssa. Tai oikeastaan niitä on aika paljon, mutta ensinnä ongelman asettaminen ja tehtävän rajaaminen toimivat onnistuneen luovan työn edellytyksenä. Omana huomiona lisäisin tähän kuitenkin varoituksen sanan, ettemme kuitenkaan rajaisi liian varhaisessa vaiheessa jotain hienoja yksittäisiä asioita. Antaisimme ensiksi vaikka luovuuden kukkia.

Luovuus on leikki, jonka säännöt kuuluu ”Entäs jos?”

Luovan työn lopputulos eli luovuus on pitkä prosessi – ei hetken oivallus

Janin tsemppaavassa puheenvuorossa luovuudessa ja ideoissa määrällä oli väliä. Yhteen ei saanut liikaa rakastua, eikä omaa hyvää ideaa liikaa suojella. Se miksi kuitenkin niin teemme, johtuu varmasti siitä, ettemme halua tulla torjutuksi tässäkään asiassa. Parhaat luovijat nimittäin kestivät torjutuksi tulemista. Joka päivä.

Luovuudessa piti osata vaihtaa suuntaa jos homma ei toimi. Hyvä idea saattoi tulla vain väärään aikaan, ja siksi meidän kannatti jemmata ideoita paremman päivän varalle. Työelämässä meiltä vaaditaan paljon perusteluja idean hyvyydestä tai toimivuudesta, mutta niitä asioita ei saanut liikaa murehtia tai kääntää omia ideoita ainoastaan helposti perusteltaviksi. Kerkesimme myöhemmin paneutua niihin asioihin, kunhan vain ensin uskalsimme ideoida.

”Kokeiltiin kerran ei toiminut” on varsin kelvoton perustelu hylätä idea. Vältä siis kyynikoita.

Vapaan ideoinnin ja muun huuhaan keskellä täytyi kuitenkin muistaa, että myös analytiikka pystyi olemaan loistava työkalu luovan mielen apuna. Ideointia oli hyvä tehdä parityöskentelynä, mutta liian ison komitean kasaamisen ei kannattanut ryhtyä, sillä konsensusta oli vaikea silloin löytää. Parityöskentelyssä yksilön pään sisään ladatut tiedot ja asiat purskahtivat suoraan kaverille, ja ajatusten vaihdosta saattoi pyörtää erittäin hyviä ideoita.

Kolme luovuuden kätevää perusrakennetta

Aamupäivän viimeisessä osiossa Jani esitteli vielä luovuuden kolme kätevää perusrakennetta. Esimerkkien ja videoiden kautta hän havainnollisti meille mitä mikäkin tarkoitti, mutta ilman näitäkin teorioita, väittäisin oman ideointini perustuneen pitkälti aina Janin esittämään ”Odd bed fellows”-taktiikkaan.

  • Odd bed fellows eli oudot petitoverit. Siinä liitetään kaksi asiaa yhteen, jotka eivät sovi yhtään toisiinsa.
  • 180 astetta eli täysikäännös. Jokin asia käännetään täysin ympäri.
  • Man on a manhole eli viemärin kansi. Luodaan jokin täysin uusi tai toinen maailma.

Kiitos Janin inspiroivan puheenvuoron, pääsin heti sen jälkeen soittamaan erään eteenpäin vievän puhelun yhdestä omasta ideastani. Yhtenä konkreettisena heittona osasin Janin esityksestä käyttää ”Odd bed fellows”-vertausta, jolla selitin idean teoriaa. Nyt kaiken tämän jälkeen olen oppinut Jani Halmeelta kaksi erittäin oleellista asiaa omaan ideointiin ja ideoiden jalostamiseen.

Kiitos Jani puheenvuorosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

#kaupantulevaisuus 6.11.2019 @ Messukeskus

#kaupantulevaisuus 6.11.2019 @ Messukeskus