Haluaisin ostaa vaikuttajamarkkinointia

Haluaisin ostaa vaikuttajamarkkinointia

Omaan työnkuvaani vaikuttajamarkkinointi uppoaa varsin hyvin, sillä esimerkiksi Baronalla olemme tehneet vaikuttajamarkkinointia yhdessä stand up-koomikko Niko Kivelän kanssa. Tarvisimme alati uusia yhteistöitä saadaksemme Baronan vapaille työpaikoille lisää huomioarvoa työnhakijoissa. Tässä artikkelissa kuitenkin pureudutaan pelkästään siihen, mikä minua kuitenkin askarruttaa vaikuttajamarkkinoinnin trendiraporteissa ja palvelun ostamisessa? Millaiseksi koen vaikuttajamarkkinoinnin käytön ja roolin?

 

Ensimmäiset muistikuvat vaikuttajamarkkinoinnista olen saanut 2000-luvun alussa, jolloin aloimme harrastamaan skeittausta kotipitäjälläni Pattijoella. Vaikka termistä vaikuttajamarkkinointi ei silloin ääneen keskuudessamme puhuttu, jokaisen oma lempiskeittari edusti omalla toiminnallaan brändejä, joiden tiimissä hän veti. Arto Saari käytti Flipin lautoja, skeittasi ES:n kengillä jne. Skeittilehdistä ja videoista saimme tiedon mahdollisista sponsorivaihdoksista, jotka olivat sinällään järisyttävän kokoisia tapahtumia. Oman lempiskeittarin siirtyminen uuteen talliin laittoi siis ostajan mietteliääksi. Pakko oli kuitenkin vain seurata perässä.

Parhaana kaikkien ymmärtämänä esimerkkinä käyköön vaikka Niken julkaisema ”Janoski”-mallisto. Kyseessä oli siis erään skeittarin oma kenkämalli, joka lopulta valloitti muidenkin kuin skeittareiden sydämet. Näiden omien kokemusten kautta tarkastelen vielä tänäkin päivänä vaikuttajamarkkinointia.

Miten saada vaikuttajamarkkinointi pysyväksi ilmiöksi?

Minulle sana vaikuttajamarkkinointi ei vielä edusta sellaisenaan pysyvyyttä vaan tuo mieleeni vaikuttajat, jotka hyppivät eri tuotteiden ja palveluiden perässä. Useat vaikuttajamarkkinointitoimistot ja vaikuttajat itse haluavat tehdä tähän muutoksen, mutta vielä toistaiseksi huomio on mennyt myös paljon yhteistöiden aloittamiseen sekä yleisen tietouden lisäämiseen. Onneksi esimerkit pysyvyydestä ja pitkäkestoisuudesta ovat lisääntyneet.

Skeittimaailmasta pystyy myös helposti lähestymään vaikuttajamarkkinoinnin kolmea kategoriaa; Sometähdet & julkkikset, Makrovaikuttajat, Mikro-ja nanovaikuttajat (Indieplace Oy). Pienenä poikana yhtä aikaa seurasimme Amerikassa vaikuttavia pro-skeittareita, mutta paikallisesti meillä kaikilla oli omat mikro-ja nanovaikuttajat omilla paikkakunnilla. Nämä samat vaikuttajat uskalsivat tuoda kyläkuntiin uudenlaisia tyylisuuntauksia, vaatemerkkejä tai vaikka skeittitemppuja, jotka sitten myöhemmin omaksuttiin laajemmalla porukalla. Se oli minusta vaikuttamista parhaimmillaan. Jopa yhteiskunnallista sellaista.

Kaupallisuus ja vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinoinnin ostamisessa ja sen suunnittelussa olen törmännyt siihen henkilökohtaiseen ongelmaan, että en ole kyennyt matkimaan tätä skeittimaailmasta tuttua ”tiimi-mallia” nykyiseen työelämään tai vaikkapa suoraan Baronan toimintaan? Haluan tällä tarkoittaa siis sitä, että miten vaikuttajamarkkinoinnin kaupallisuus tehtäisiin samalla yhtä luontevasti kuin skeittimaailmassa, mutta samalla yhtä selkeästi kuin siellä. Jokainen skeittari tiesi ja tietää pennusta lähtien, että Arto Saaren nimikkolaudan tarkoituksena oli myydä enempi Flipin lautoja, ja saattoipa Arto itse saada jokaisesta myydystä laudasta muutaman lantin.

Puhtaasti kuluttajille suunnatuissa tuotteissa tai muodin parissa vaikuttajamarkkinoinnin käyttö voi olla enempi luonteeltaan pinnallista, lyhytkestoisia ja sen tulokset voivat olla hyviäkin. Tästä on olemassa paljon esimerkkejä pelkästään suomalaisten somevaikuttajien keskuudessa. Mikäli ymmärrän oikein tulevaisuutta ja suuntaa mihin haluamme yhteisesti ihmiskuntana olla menossa, pitkäkestoisuus ja kestävä kulutus tulevat kuitenkin olemaan se avainasia tänään ja huomenna.

Yhteisöllisyys vaikuttajamarkkinoinnissa

Työni puolesta olen ottanut seurantaan yrityksiä, jotka tekevät omille yhteisölleen aivan loistavaa markkinointia. Esimerkkinä käyköön vaikka autodude.fi -verkkokauppa, jonka 30 000 päinen FB-yhteisö (Autonhoitoryhmä) tekee sekä heidän puolesta sisältöä että ostaa heiltä omiin autoihin tarvittavia varusteita. Suomessa on paljonkin autoilusta kiinnostuneita ihmisiä, puuttui vain yritys, joka ottaisi tuon yhteisön haltuun.

Toisena loistavana esimerkkinä käy taas sitten Kaukokiito, jonka orgaaniset somepostaukset puhuttelevat rekkakuskeja ja ajamisesta kiinnostuneita. Huomasin aikanaan päivitellesäni erään metsäkoneyhtiön Instagram-tiliä, että yhteisön rakentaminen esimerkiksi metsäkonekuskien keskuudessa oli helppoa hommaa. Näitä kaikkia yhdistää se, että jokin elämää suurempi rakkaus odottaa vain omistajaa tai yhteisömanageria, joka kokoaisi kaikki rakastuneet yhteen. Pelkästään Suomessa meillä on omistajuutta huutavia yhteisöjä paljon. Tämän vuoksi vaikuttajamarkkinointia on vielä paljon tekemättä myös yritysten puolelta.

Lopuksi se Baronan tapaus, mitä haluaisin ostaa

Otsikon mukaisesti haluaisin siis ostaa vaikuttajamarkkinointi palveluita. Meillä on olemassa kokeiluita vaikuttajamarkkinoinnin ostamisesta ja käyttämisestä, mutta totuuden nimissä emme ole siihen juurikaan satsanneet. Omassa työssäni mietin päivittäin ratkaisuja saada täytetyksi myynnin ja kaupan toimialan vapaat työtehtävät. Olen kallistunut entistä enemmän siihen suuntaan, että meidän pitäisi maksettujen kasvojen lisäksi/tilalta suunnata katsetta enempi mikro-ja nanovaikuttajiin. Voisiko ratkaisu siis löytyä 35 000 työntekijämme keskuudesta? Voisiko heidät saada suosittelemaan työpaikkoja uusille baronalaisille?

Toisena teemana mietin meidän Baronan toimihenkilöiden valjastamista vaikuttajiksi, jolloin niin meidän rekrytointikonsultit kuin me markkinoijat toimisimme yhteisöjen vetäjinä ja vaikuttajina työnhakijoiden suuntaan. Meltwater tekee tätä todella hyvin esimerkiksi LinkedInissä. Silloin tämä vaatisi vaikuttajamarkkinointitoimistojen lähestymistä valmentavalla otteella, ei niinkään vaikuttajat tai trendiraportit edellä. Haasteena, mahdollisuutena ja vinkkinä tässä meidän yhtälössä on se, että Baronan työntekijöistä 65% on alle 25- vuotiaita ja 82% on alle 35-vuotiaita. Samalla emme halua sivuuttaa ketään, eikä varsinkaan unohtaa Nestoreita.

Pst. Jos lopuksi jokainen muistelisi yhden vaikuttajamarkkinointikampanjan? Voin aloittaa Antti Autin ja Nesteen välisellä yhteistyöllä, joka oli mielestäni niin konkreettinen, että se on jäänyt mieleen. Lumilautailija haluaa vuorille laskemaan ja tarvitsee autoonsa bensaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Up Next:

Ikävuosi: Täytän tänään 30 vuotta

Ikävuosi: Täytän tänään 30 vuotta