Arki + markkinointi

Varmaan olen tämän pyytämättäkin moneen otteeseen kertonut kuinka minusta tuli kirjoittaja ja sitä kautta markkinointi tuli elämääni, mutta kerron sen vielä kerran. Ihan vain muistin virkistykseksi. Tässä tarinassa on nimittäin muuan oppi muillekin, jotka sisältöjen kanssa painivat tai samasta työstä haaveilevat.

Ensinnäkin olen tietyssä määrin olosuhteiden uhri. Saavuttuani tietotyöhön syksyllä 2016 lupasin auttaa kaikessa mikä liittyy kirjoittamiseen. Minulla ei ollut muuta syvällisempää osaamista mihinkään vaan olin generalisti. Generalistina toki ymmärsin, että työelämässä, maailmassa ja kaikkealla on paljon sisältöjä, ja jokaisen niistä on joku kirjoittanut. Miksi minä en voisi olla yksi niistä kirjoittajista?

Toisekseen kirjoittamiseni on aina ollut käytäntöön tähtäävää ja täten enterin painallus on pysynyt niin hyvässä kuin pahassa aika innokkaana. Välillä tulee kunnolla huteja, mutta jos ei uskalla painaa enteriä, parhaatkin sisällöt jäävät homehtumaan. Voisin myös käyttää aikani tekstien hinkkaamiseen ja säästellä enterin painelua, mutta silloin liiallinen itsekritiikki jättäisi monen muun asian alleen.

Joku menestynyt sanoi joskus jossain hyvin, että omalla hyvällä kirjoitustaidolla hän tekee pesäeroa muihin työläisiin. Tämä oli hyvä oppi siihen, että koska varsinkin tietotyössä kirjoittelemme päivät pitkät sitä sun tätä, erot toistemme välillä tai kiireen tunteen kanssa saattavat syntyä pelkästään kirjoitustaidosta. Siis pelkästään siitä. Vieruskaveri nostaa jalat pöydälle sen vuoksi, että hän on nopeampi, parempi tai nokkelampi kirjoittamaan.

Kirjoittaminen ei kuitenkaan ole mikään pikajuoksu vaan mielummin ajattelen sen olevan ajatusten jäsentämistä, kirkastamista ja välillä kyllä ajatuksenjuoksuakin. Kirjoitettu teksti on lopputulos ajattelustani ja mikäli vastakappale ei sitä samalla tavalla ymmärrä kuin minä ymmärtäisin, kirjoittamista pitää jatkaa. Kirjoittaja voi sikäli harvoin syyttää lukijaa ymmärtämättömyydestä. Yleensä syy on kirjoittajan.

Toivottavasti tämä kotikaranteeni saa muutkin teistä innostumaan kirjoittamisen taidosta ja tuomaan muiden näytille sisältöjä ja tuotoksia arkistojen uumenista. Kirjoittaminen opettaa ottamaan vastuuta omasta työnjäljestä. Ei varmasti ole helppo paikka kiikuttaa omaa tuotosta toisen nenän eteen arvosteltavaksi, mutta voin lohduttaa, että jossain vaiheessa sitä ei enää mieti.

Kirjoittaminen tuo selkeyttä elämään ja asioihin. Siksi se on niin mukavaa.

Ja vähän jotain muutakin kuin pelkkä markkinointi

Käytän päivittäisessä työssä markkinoinnin automaatio järjestelmiä ja erilaisia kotisivualustoja. Vahvuuteni markkinoinnissa ovat pitkälti sisällöntuotannossa ja myynnin ja markkinoinnin yhdistämisessä. Uskon vahvasti tiimin diversiteettiin, jolloin jokaisella markkinoijalla on tietyt osaamisalueet. Diversiteetti mahdollistaa asioihin syventymisen.

Sisällöntuotannossa ja kirjoittamisessa minua ajaa eteenpäin parempi ajattelu, luovuus ja oman tietotaidon lisääminen. Syntynyt teksti on lopputulos ajatteluni tasosta. Olen myös tehnyt paljon käsikirjoituksia eri videoihin ja muihin laajempiin konsepteihin.

Vaikka olen perusluonteeltani enemmän ujo ja sisäänpäin kääntynyt, iän karttuessa olen alkanut nauttimaan esiintymisestä. Kokemus radiosta ja Yle Puheen lähetyksestä on ollut tähän mennessä kuumottavin esiinnyttävä, mutta pidetyt somekoulutukset, webinaarit ja valmennukset auttavat harjoittumaan päivä päivältä luontevammaksi esiintyjäksi. Jokainen esiintyminen jännittää, mutta aina ehkä napsun vähemmän mitä aiempi.

Haluan kaikessa toiminnassani vaalia avoimuutta ja jopa sokeaa luottamusta toisiin ihmisiin. Avoimuus ehkä ja toivottavasti näyttäytyy ainakin omissa kirjoituksissani. Myös markkinointi ja sen tekeminen on avointa. Toisten auttaminen ja avun pyytäminen ovat minulle asioita, joita en halua unohtaa. Kuten Albert Einstein on todennut, minulla ei ole erityistaitoja, mutta olen perustavanlaatuisella tavalla utelias. Markkinoinnin tekemisestä minulle kuitenkin maksetaan.

Oma mottoni kuuluu ”Työllä, ei rahalla”.

Yhtenä oman työelämäni kohokohtana on ollut pääsy kymmenen suomalaisen sosiaalisen myynnin vaikuttajan listalle. Sosiaalisen myynnin kärkinimi Sani Leino nosti minut listallensa jonkin aikaa sitten. Myöhemmin myös Otavamedia listasi 50 suomalaista vaikuttajaa, jotka twiittaavat fiksuja sisältö- ja vaikuttajamarkkinoinnista. Sain olla omaksi yllätykseksi siinäkin listassa mukana!